DRAM ve SRAM Bellek Nedir? Özellikleri Nelerdir? Farkları Nelerdir?
DRAM ve SRAM Bellek Nedir?
Artık her türlü işlemin yapılabildiği bilgisayarların performanslı çalışabilmesi için RAM kalitesi büyük öneme sahiptir. (RAM kavramı için yazımızı okuyabilirsiniz: Tıklayınız.) En önemli parçalardan bir tanesi olan RAM çeşitlerinden DRAM ile SRAM benzer ve farklı özellikleri içerir. Burada DRAM ifadesi İngilizce Dynamic Random Access Memory ifadesinin baş harflerinden oluşur. Türkçesi Dinamik Rastgele Erişimli Bellek anlamına gelir. SRAM ise yine Static Random Access Memory ifadesinin baş harflerinden oluşur ve Türkçe olarak Durağan Rastgele Erişimli Bellek anlamına gelir. Bilgisayarda bulunan verilerin tutulabilmesi, depolanması için gerekli olan enerji ve güç durumlarının elde edilmesiyle yakından ilişkilidir. Peki, Dram ve SRAM bellek nedir, özellikleriyle nasıl ayrılır?
DRAM ve SRAM Bellek Özellikleri Nelerdir?
DRAM olarak bilinen RAM çeşidi kişisel bilgisayarlarda tercih edilmesiyle tanınır. Bununla birlikte en fazla kullanılan çeşidi olup elektrik sinyalleri sonucunda bilgi akışı sağlanır. Bundan ötürü de devamlı olarak yenilenme hali devam eder. Yenilenme durumlarının saniyede binlerce kez olduğu düşünüldüğünde bu durum çalışma halini de yavaşlatır. SRAM ile kıyaslandığında daha yavaş olurken SRAM için böyle bir yenilenme gerekliliği ise yoktur.
İlk olarak 1966 yılında Robert Dennard tarafından tasarlanan ve kullanıma başlanan DRAM, depolama işlemlerini şarj ve deşarj özelliğiyle devam ettirir. 1 ve 0 durumları hücreler için tanımlanır ve enerji boşalma hallerine göre devir sürer. Hücre başına 1 kapasitör ve 1 transistör var olurken binlerce hücrenin oluşturduğu modern DRAM yapıları da bu şekilde elde edilir. DRAM özelinde ayrı ayrı adresleme hali ise vardır. Veri bankalarının birbirinden bağımsız hareket etmesi de bu sonucu sağlar. Etkileme durumları gerçekleşmeden okuma, yazma işlemleri yapılır.
Önerilen Yazı: PIC Programlama Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?
DRAM kullanımı sayesinde basit bellek hücre yapısı daha avantajlıdır. Bit başına düşecek olan maliyet içinde DRAM tercihi yapılır. Ayrıca çok daha fazla sayıda transistör ve kondansatör yerleştirilebilir imkanı sunması da DRAM açısından benzersizdir. Ancak SRAM çok daha basit üretim süreci içerir. Veri yenileme gerektirmemesi de SRAM için söylenebilecek en iyi hususların başında gelir. Daha hızlı bir şekilde işlemler yapılırken DRAM gibi geçici bellek dezavantajı içermez.
DRAM ve SRAM Bellek Farkları Nelerdir?
Alım durumuna göre bakıldığında DRAM bellek çok daha uygun fiyatlı elde edilebilir. Ancak bu durum SRAM bellek içerisinde var olan 6 adet FET kullanımını ortadan kaldırır. “Alan Etkili Transistör” olarak tanımlanan bu durumla birlikte standartlara göre çok daha hızlı süreçler geliştirilebilir. SRAM belleklerin kapladığı alan ise büyüktür. Bundan dolayı kişisel bilgisayarlarda tercih durumu pek mümkün olmamaktadır. Ayrıca çok daha fazla ısınma haline sahiptir. Bu yönüyle de ayrılma hali var olurken harcanan enerjide ise SRAM kalitesi kendisini gösterir. Daha iyi ve yüksek performansa sahip olmak için yüksek maliyetli SRAM tercih edilebilir. Ancak güç durumları ve pratiklik açısından DRAM daha iyi seçimdir. DRAM kullanımıyla veri işlemleri ve kullanımı ise daha zorlu ve karmaşık yapıda gerçekleşir. Çift veri hızlı özelliğe sahip DRAM çeşidi DDRRAM kullanımı da olabilmektedir. Verim açısından etkileyici bir nitelik sunabileceği gibi SRAM gerekliliği de ortadan kaldırılabilir.