Enigma Nedir? Enigma Şifresi ve Özellikleri Nelerdir?

Enigma Makinesi Nedir?

İlk olarak Arthur Scherbius isimli Alman bir mühendis tarafından üretilen Enigma, elektro-mekanik yapılı şifreli haberleşme makinesidir. Kullanımı 1.Dünya Savaşı sonrasında başlarken ticari amaçla değerlendirilmekteydi. Ancak sonrasında ise 2.Dünya Savaşı’nda Almanya tarafından askeri ve devlet hizmetlerinde kullanılmış, büyük yararları da peşi sıra getirmiştir.

Enigma Kullanımı

Nazi Almanya’sı tarafından kullanımı söz konusu olan Enigma modelleri çok daha gelişmiş düzeydedir. Karmaşık şifreleme sistemlerine sahip olmasından dolayı da askeri bilgilerin gönderilmesinde tercih edilmekteydi.  Stratejik planların aktarılmasında kullanılan cihazın çözülebilmesi için farklı ülkeler uzmanlar yetiştirirken aynı zamanda günümüzde kullanılan teknolojik cihazların ortaya çıkması da bu şekilde olmuştur.

Önerilen Yazı » Yapay Zeka Nedir? Ne İşe Yarar? Uygulama Alanları

Enigma Ne İşe Yarar?

Bazı elektronik mekanik bileşenlerden meydana gelen Enigma makinesinde parçalar çeşit elektriksel döngü formunda hareket etmektedir. Girilen harf ile çıkan harfin farklı olması da elektriksel yol ile ilgilidir. Bundan dolayı son derece gizli bilgilerin gönderimi kolayca yapılırken hayati anlamda değerlendirilmesi 2.Dünya Savaşı sırasında görülmektedir. Girilen her harf sonrasında mekanizma dahilindeki rotorlardan biri ya da bazı durumlarda birkaçının değişmesi de şifreleme tarzıyla ilgilidir. Şifreleme tarzının devamlı olarak değişmesi de yapılacak kombinasyonlarla bulunmasını imkansız hale getirmektedir.

Enigma Şifresi Çözülüyor

1932 yılının son aylarında Polonya Şifreleme Bürosu’nda çalışan bir uzman olan Marian Rejewski, Alman Ordusu ile bilgilere sahip olmak için Enigma makinesini çözmeye çalışmıştır. Uzun süren işlemler neticesinde permütasyonlar kullanımıyla asgari mesajların çözümünde başarılı olmuştur. Ancak şifreleme yönteminin bilinmemesinden dolayı gerçek girilen ilk harflere ulaşılmadığı için asıl mesajlar görülememiştir. Sonrası ki yıllarda da Fransızlar tarafından çeşitli girişimlerde bulunulduğu biliniyor.

Önerilen Yazı » Kriptoloji Nedir? Ne İşe Yarar?

Polonyalılar tarafından Fransız desteğiyle şifre oluşturma süreci öğrenilirken Almanların şifreleri de kırılmaya başlanmış. Ancak büyük bir maliyet yükü olduğu için bu süreç fazla uzun sürmemiştir. Ancak Alman Ordusu ile ilgili çeşitli mesajların çözülmesi sonucunda İngilizler büyük başarılar elde etmeye başlamıştır. Bunun üzerine İngilizler bir çalışma başlatarak bu bilgileri çözmeyi çalışmıştır. Alan Turing ismini belki duymuşsunuzdur (Buraya tıklayarak, hayatını okuyabilirsiniz). Alan Turing başarılı çalışmalarıyla Enigma tamamen çözülmüş ve bu bilgilerin paylaşılmasıyla Alman ordusunun yapacağı hamleler önceden bilinerek, 2. Dünya Savaşı’nın gidişatı değiştirilmiştir.

Enigma Özellikleri Nelerdir?

Karmaşık bir şifreli yapıya sahip olmasının yanı sıra, şifreleme yöntemlerinin devamlı değişmesi de Enigma makinesi üzerinden gönderilen mesajların açığa çıkmasını engellemektedir. Özellikle savaş sırasında önemli bir rol oynayan Enigma üzerinden Alman komutanlar çok rahat bir şekilde mesajlaşmış, gerekli bilgileri hızlı bir şekilde aktarabilmiştir. Uzmanlar tarafından geliştirilen şifreleme yöntemiyle giren harflerin ve çıkan harflerin döngüsü her zaman için farklı olmaktadır. Bu durumun çözülmesinde ise Amerikan şifre çözücüleri rol oynamış ve bilgisayar cihazının ortaya çıkması da bu şekilde olmuştur.

Olasılık hesaplayıcısı cihazının kullanımıyla Enigma üzerinden gönderilen şifreli mesajlara erişim sağlanabilmiştir. Farklı şifre sistemleri, algoritma yapılarının varlığı da kapsamlı özellikleri bulunan Enigma cihazı hakkında fikir vermektedir. Enigma cihazının kullanımında önemli hususların başında şüphesiz ki rotorlar gelmektedir. Her bir rotor 10 cm çapında olurken disk olarak ifade edilmektedir. Yan yana bulunan rotorlar pimlerin üzerinden elektrik akımını iletmektedir. En önemli bileşen olurken elektrik döngüsünün olması ve sonrasındaki harf girişleriyle şifreleme değişimi sağlanmaktadır. Tarihe damga vuran bir başka şifreleme ise Jul Sezar’ın kullandığı Sezar Şifrelemesi’dir. Onu da buraya tıklayarak yazımızdan okuyabilirsiniz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir