GPRS Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
GPRS Nedir? Ne İşe Yarar?
GPRS, cep telefonu gibi mobil ağlarda şebeke üzerinden anahtarlamalı veri alış-verişi yapan bir mobil veri aktarım teknolojisidir. GPRS, İngilize General Packet Radio Service (Türkçe olarak Genel Paket Radyo Servisi) ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Cep telefonu gibi taşınabilir aygıtların internete bağlanmasını sağlar.
Bu aşamada anahtarlamalı veri transferi nedir bunu da açıklayalım; gönderilen bir bilginin, paket adı verilen küçük parçalara ayrılarak alıcıya gönderilmesi ve alıcının bu paketleri birleştirerek gelen veriyi yorumlaması esasına dayanan bir iletişim biçimidir. İnternet adını verdiğimiz iletişim biçimi bunun bir örneğidir.
Önerilen Yazı: GSM Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Klasik GSM operatörlerinin kullandığı veri aktarım teknolojisinden daha hızlı olan GPRS, UMTS adı verilen 3.nesil iletişim teknolojisinden de daha yavaştır. Daha açıklayıcı olması açısından UMTS 3G teknolojisine verilen isimken, GPRS 2,50G ya da 2,75G olarak tanımlanabilir. Günümüzde en yaygın mobil veri olarak kullanılan iletişim biçimi de 4G adını verdiğimiz LTE teknolojisidir.
GPRS, bir mobil servis sağlayıcı tarafından kullanılan bir sistemdir. Bunlar da günümüzde GSM operatörleridir. Bu GSM operatörleri sayesinden sadece telefonlarda değil, birçok mobil cihazda kullanılır. Her zaman açık kalan internet erişimi, SMS ya da MMS ile yapılan mesajlaşma, hücresel olarak yapılan “Bas-konuş” servisleri gibi birçok GSM özelliği GPRS sayesinde çalışır. Ayrıca sim kart takılarak kullanılan kablosuz cihazların da hemen hepsi GPRS özelliğini kullanarak hizmet verir. Yani araç takip sistemlerinde de kullanıldığını görüyoruz.
GPRS ve GPS Arasındaki Farklar
GPRS ve GPS isim benzerliği taşısa da aralarında herhangi bir ilişki yoktur. GPS genellikle internet bağlantısı olması gerekmeyen bir teknoloji iken, GPRS internet bağlantısını sağlayan sistemin adıdır. Navigasyonlarda harita uygulaması yüklenerek, herhangi bir internet bağlantısına gerek kalmadan kullanılan teknoloji GPS’dir. Fakat içerisinde bir mobil hat kullanılarak internet bağlantısı sağlayıp kullanmak GPRS bağlantısı gerektirir.
Kısaca özetlemek gerekirse GPRS mobil cihazlarda kullanılan 2G diye bildiğimiz, fakat bugünlerde yerini LTE iletişim biçimi olan 4G’ye kaptıran bir internet iletişim biçimidir. Hızının düşük olması artık kullanımının azalmasını da getirdi. Bugünlerde sadece eski mobil hat ve diğer 3G ile 4G teknolojisini desteklemeyen cihazlarda kullanılıyor.