Mahatma Gandhi Kimdir? Hayatı, Yaptıkları?

Mahatma Gandhi Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

1869 yılının 2 Ekim günü dünyaya geldiğinde bu kadar tanınacağını kimsenin tahmin etmediği Mahatma Gandhi Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin en önemli ismi durumundadır. Ortaya koyduğu felsefeleri ve sahip olduğu duruşuyla hem siyasi hem de ruhani liderlik yapmıştır. Günümüzde de öğretileri hala geçerli olan ismin Gandizm felsefesi dünyaca tanınmaktadır. Tüm özgürlük savunucuları için örnek teşkil eden şiddetsiz direnç felsefesinin liderliğini yapan Mahatma Gandhi aynı zamanda hakkında eser yazılan ilk 100 kişi arasındadır. “Mahatma” ismi “Ulus Babası” olarak ifade edilirken 2 Ekim günü Hindistan’da kutlamalar yapılır. Ayrıca “Dünya Şiddetsizlik Günü” olarak da 2 Ekim günü Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş ve kutlanmaya devam etmektedir. Peki, Gandhi aslında kimdir?

Mahatma Gandhi Ailesi

Hindu Modh aile üyesi olup bir vaişya yani çalışanlar grubundandı. Dindar bir ortamda büyümesi de felsefesinin şekillenmesinde etkili oldu. Canlılara asla zarar verilmemesi, et yememe durumu, şiddete eğilimli olmama hali, insani hazlardan arınma çocukluktan gelen unsurlardı. 13 yaşında ailesiyle isteğiyle evlilik yaparken Samaldas Koleji sınavlarını kazandı. Sonrasında University College London Hukuk Fakültesi kazanarak büyük bir başarı elde etti. Et, alkol ve cinsellikten uzak duracağına dair ailesine verdiği sözü tuttu. Hiçbir şekilde bu durumu ihmal etmedi. Budizm ve Hinduizm dışında Hristiyanlık ve hatta İslam metinlerini okumaya başladı. Bombay’a geri dönüp avukatlık yapmaya başladı.

Önerilen Yazı: Ali Kuşçu Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Şiddetsiz Eylem Anlayışı

İlk ayrımcılık Güney Afrika’da olduğu sırada başladı. Trenden atılması nedeniyle bu sömürge düzenine baş kaldırdı. Hintlerin insan yerine konulmaması, oy kullanma hakkı verilmemesini protesto etti. 1906 yılında çıkan faşist yasalara karşı insanları uyardı. 1915 yılında Hindistan’a dönen Mahatma Gandhi, İngilizlerin tüm haklardan yararlanmasına karşı adımlar attı. Kast sistemi etkisiyle fakir kalan köylülerin daha fazla haklara sahip olması gerektiğini ifade etti. Konulan yeni vergilere karşı köylülerin yanında durunca gözaltına alındı. Ardından yüzbinlerce insanın protesto gösterilerine katılmasıyla ismini çok daha fazla kişi duydu.

İngiliz Katliamı Özgürlük Ateşini Yaktı

Pencap bölgesinde Amritsar katliamı olarak bilinen Hintli sivillilerin öldürülmesi büyük bir tepkiyi beraberinde getirdi. Sonrasında Gandhi tarafından yapılan açıklamada artık Hindistan’ı Hintliler yönetmeli, dedi. Siyasal bağımsızlık anlamındaki Swaraj terimi de ilk kez yüksek sesle dile getirildi. 1921’de Hindistan Ulusal Kongresi başına getirilen ruhani liderin attığı adımlar ise büyük olayları domino taşı gibi etkiledi. Yabancı ürünlere boykot kararı çıkması, Britanya mallarının kullanılmaması, Britanya eğitim kurumlarıyla mahkemelerinin kabul edilmemesi bağımsızlık açısından değerliydi. Britanya ile “iş birliği yapmama” ilkesiyle hareket büyüdü. Ancak 1922 yılının 10 Mart günü tutuklandı ve isyan teşvik suçlamasıyla 6 yıl hapis aldı. 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra apandis ameliyatından dolayı tahliye edildi. Ancak bu iki yıllık dönemde Hindu ve Müslüman Hintliler arasında ayrılık yaşandı.

1928’de Kalküta Kongresi düzenlenirken hemen bağımsız olmak isteyen gençlere göre daha uyumlu hareket etti. Gandhi daha ılımlı bir şekilde bağımsızlığın geleceğine inandı. 1930 yılının 26 Ocak günü göklere çekilen Hindistan Bayrağı bağımsızlığı ifade etti. Sonrasında ise her vergi ve haksızlık karşısında sessiz ve pasif direniş gösterdi. Tuz vergisi tüm ülkeyi etkilerden 12 Mart ile 6 Nisan arasında 400 kilometre yürüyerek tepkisini ortaya koyan kişi de Gandi’den başkası değildi. Eşitlikçi uygulamaların gerçekleşmesi adına 1932 yılında da 6 gün oruç tuttu. Her kesimin yaşam koşullarının daha iyi olmasını istedi ve bunu gerçekleştirme adına şiddete başvurmadan çözümler aradı.

İkinci Dünya Savaşı Olayları

Nazi Almanyas’sı hızlı bir şekilde ilerleyen İngiltere tarihinin en zor günlerini yaşıyordu. Bu sırada Hindistan’da Gandi yönetimi, Britanya’nın ülkeyi terk etmesini istedi. Tarafsızlık kalınacağını açıkladı ve sonrasında 1942’de bir kez daha tutuklandı. 2 yıl daha tutuklu kalırken hem eşi hem de sekreterini kaybetti. Sıtma krizine giren Gandi 1944’te serbest bırakıldı.

Mahatma Gandhi Ölümü

Bağımsız Hindistan’ın Müslüman nüfusu oldukça fazlaydı. Muhammed Ali Cinnah liderliğindeki Müslümanlar bağımsız ülke kurmak isterken buna Mahatma olumlu yaklaşmadı. Ancak çok aşırı ısrarların olması ve binlerce insanın çatışmalarda hayatını kaybetmesinden ötürü rıza gösterdi. 1948 yılının 30 Ocak gecesinde evinin bahçesinde yürüyüş yaptığı sırada aşırı  vurularak hayatını kaybetti Gandhi. Nedeni ise Pakistan’a yardım yapılması ve Hindistan’ın bu şekilde zayıflatılması idi. Aşırı radikal Hindu ise yargılandıktan sonra idam edildi. Külleri çeşitli eyaletlere dağıtılırken Sangam’a döküldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir