Titanyum Dioksit Nedir? Nerelerde Karşımıza Çıkar?

Titanyum Dioksit Nedir? Nerelerde Karşımıza Çıkar?

Titanyum dioksit nedir sorusunun cevabına geçmeden evvel öncelikle açıklanması gereken konu aslında ‘katkı maddesi’ olmalıdır. Katkı maddesi, tek başına besin değeri içermeyen fakat gıda ürününe bilinçli olarak belirli oranlarda doğrudan veya dolaylı olarak katılan maddelerdir. Katkı maddesini ürüne bilinçli olarak belirli miktarda katmanın nedeni ise ürünün görünüş ve yapısını korumak ve düzeltmek bazı durumlarda ise raf ömrünü uzatmak amaçlıdır.

Gıdalarda Katkı Maddeleri Kullanım Nedenleri

Gıdaların üretim ve ambalajlama aşamalarında, kanunun izin verdiği oranları aşmayacak şekilde katkı maddeleri kullanmak bir gereklilik olmaktadır. Bu gereklilik nedenler ise şunlardır:

  • Gıdanın besleyici değerini korumak
  • Gıdanın raf ömrünü ve dayanıklılığını arttırmak
  • Gıdanın rengini ve lezzetini daha çekici hale getirmek
  • Gıdanın dokusal özelliklerini geliştirmek
  • Gıdada hastalık yapıcı mikroorganizmaların gelişmelerin önlemek için kullanılır.
  • Gıda işlerken teknolojik gereklilikten kullanılabilir.
  • Gıdanın çekiciliğini arttırmak amaçlı kullanılmaktadır.

Gıda üretiminde katkı maddesi kullanımı miktarları yasalarda belirtilen miktarın üstüne çıkamaz.

Önerilen Yazı: Titanyum Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Titanyum Dioksit Nedir?

Titanyum Dioksit, verilen bilgilerden de anlaşılabileceği gibi gıda katkı maddesidir. E171 kodu ile kullanılan titanyum dioksitin formülü ise TiO2’dir. Titanyum dioksit nem tutucu ve renklendirici madde olarak kullanılır. Titanyum dioksit gıda katkı maddesinin kullanıldığı yerler genellikle şunlardır:

  • Beyaz un
  • Sofra tuzu
  • Şeker
  • Sakız
  • Diş macunu
  • Sabun
  • Deterjanlar
  • Vitamin hapları
  • Şekerlemeler
  • Kimyasal ilaçlar
  • Karbonat ve
  • Kabartma tozu gibi ürünlerde titanyum dioksit kullanılmaktadır.

Titanyum dioksit bir gıda renklendiricisi olarak kullanılmakla birlikte sanıldığının aksine büyük bir sağlık sorunu değildir. Titanyum dioksitin zararlı hale gelmesi sadece uygun dozlar ve uygun şartlarda kullanılmadığında oluşmaktadır. Titanyum dioksit aslında bir mineraldir. Doğada doğal olarak bulunur, işlenerek rafine edilir ve kullanıma hazır hale getirilir.

Titanyum Dioksit Zararlı Mı?

Titanyum dioksit zararlı mı? Sorusunun cevabı herkes tarafından merak edilmektedir. Tüketim ürünlerinin birçoğunda kullanılabilen titanyum dioksit, beyaz renkli bir maddedir. Katıldığı ürünün veya gıdanın rengini ve parlaklığını arttırmak amacıyla kullanılır ve bu anlamda gerçekten önemli bir yeri vardır. Kullanılırken doğadaki haliyle kullanılmaz. Bir dizi işlemlerden geçerek rafine edilir ve çok ince bir toz haline getirildikten sonra kullanılır.

Bu aşamada akıllara gelen ilk soru elbette ki titanyum dioksit güvenli midir? Sorusu olacaktır. Bu soruyu cevaplarken net ve tek bir cevap vermek yanlış olur. Titanyum dioksit gıda boyası olarak güvenle kullanılabilir kabul edilmiş olmasına rağmen belirli sınırlar çerçevesinde kullanılma şartı getirilmiştir. Kullanım oranlarına dair sunulan kullanım rehberinde kullanım oranları net rakamlarla belirtilmiştir. 

Titanyum Dioksit Ne İçin Kullanılır?

Titanyum dioksit sadece gıdalarda kullanılmakla kalmayıp genel genel olarak tüketim malzemelerinin bir kısmında da kullanılmaktadır. Gıda dışı ürünlerdeki kullanım amacı örneğin güneş kremindeki kullanım amacı güneş ışınlarının vücuda zarar vermesini engellemek amacıyla vücutla güneş ışınları arasında bir bariyer oluşturarak koruma sağlamaktadır. Boya, plastik, mürekkep, kauçuk ve bazı kozmetik ürünlerini beyazlatmak amacıyla kullanılmaktadır.

Titanyum dioksitin gıdalardaki kullanım amacı ise rengini ve gıdanın parlaklığını arttırmak ve renklendirmektir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı duyarlı gıdalarda ise gıdanın uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla ve bozulmayı önlemek için kullanılmaktadır.

Bu arada bilgi olması açısından söylemek gerekir ki dozunda kullanıldığında sıkıntı yaratmayan titanyum dioksit maddesi kansorejen olabilir kategorisinde bulunan bir kimyasal maddedir. Kanserojen madde içerdiği gerekçesiyle Fransa bu maddenin kullanımını 2020 yılının ocak ayı itibariyle yasaklamıştır.

Fakat doğruluğu araştırılmadan bir maddeyi kansorejen olarak nitelendirmek ne derece doğrudur tartışılmalıdır. Kısa adı FAD olan Amerikan Yemek ve İlaç İdaresi yayınladığı bir yönergede titanyum dioksitin yiyeceklerde uygun oranlarda kullanılmasında, herhangi bir sakınca olmadığını belirtmiştir.

Kaynak: https://www.chemicalsafetyfacts.org/titanium-dioxide/

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir