Nikel Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri
Nikel Nedir?
Periyodik cetvelde 8.grupta yer alan nikel, hali hazırda kimya alanındaki elementlerdendir. İlk olarak 1751 yılında ünlü bilim insanı Baron Axel Fredrik tarafından keşfedilmiş olup günümüzde çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Bununla birlikte var oluşuyla ilgili yapılan çalışmalar milattan önceye kadar uzanmaktadır. Çok uzun yıllardır farklı elementlerle karışım yapılarak kullanıldığı belirtilmektedir. Bulunma hadisesi ise bakır ile nikolitin ayrışması sırasında gerçekleşmiştir.
Nikel Özellikleri
Periyodik cetvelin 8 numarasında yer alıp gümüş rengine sahiptir. Sembolik gösterimi ise Ni olarak belirlenmiştir. Ayrıca yapısal açıdan değerlendirildiğinde ise birçok elemente göre çok daha ağırdır. Atom numarası 28 olan kimyasal element nikel, ferromanyetik özelliği içermektedir. Nikel maddesinin zenginleştirilmesi durumunda ise demirle alaşıma girme ihtimali vardır. Katı halde var olurken atom ağırlığı ise 8,8 olarak ölçülmüştür.
Önerilen Yazı » Bor Nedir? Ne İşe Yarar? Bor Rezervleri
Genel özelliklerinden bahsetmek gerekirse su ve hava ile temasa girebilir, oksitlenme özelliği görülebilir. Asit ve bazlara kıyasla çok daha dayanıklı bir yapıdır. Ayrıştırılma özelliğine sahip elementler sınıfında olması da önemini gösterir. Bu sayede ise yüksek oranlarda hidrojen emme özelliği de ortaya çıkmaktadır. Nikel elementinin bulunma oranlarına bakıldığında ise tüm elementler arasında 22.sıradadır. Çok fazla görüldüğü söylenebilirken %6lık oran gayet iyi bir seviyeyi temsil etmektedir.
Nikel Kullanım Alanları
Öncelikli olarak camlara yalnızca yeşil renk verilmesinde kullanılan nikel, ilerleyen yıllarda ise ağır sanayi kollarının hemen hepsinde yararlanılan bir element özelliği çizmektedir. İlk olarak İsviçre’de gerçekleştirilen metal paralar saf nikelde yapılmıştır. Günümüzde ise en fazla paslanmaz çelik üretimlerinde değerlendirilmektedir. Dövülebilirlik oranının yüksek olması da tercih edilmesini kaçınılmaz hale getirir.
Önerilen Yazı » Talyum Nedir? Zararları Nelerdir? Kullanım Alanları
Bunların dışında vagon, uçak, lokomotif, kamyon üretimlerinde de nikel elementinden yararlanılır. Ayrıca basit ev eşyalarından yapımında da paslanmaz çelik etkili tüm hususlarda nikel kullanılmaktadır. Hem düşük hem de yüksek ısı durumlarda dayanıklılığı avantaj sağladığı için motor parçalarında da nikel kullanımı bulunur. Jet motorları ya da gaz türbinleri için bile uygunluğu vardır. Süper alaşımlarda ise %56 oranında nikel içeriği bulunur.
Nikel Ne İşe Yarar?
Sahip olduğu birçok özelliğiyle insan yaşamını kolaylaştıran nikel elementi çeşitli parçaların oluşturulmasında değerlendirilmektedir. Isıya karşı dayanıklı olmasından dolayı alternatifli kullanımı vardır. Nikel sayesinde ayrıştırma yapılabilir ya da paslanmaz çelik ürünler elde edilebilir. Her türlü darbeye karşı dayanıklı olan taşıma araçlarının yapılmasında da nikel önemli oranda yarar sağlamaktadır. Demir ile birlikte kullanımı var olması bir başka özelliği olurken nikel daha sert, dayanıklı eşyaların ortaya çıkmasında da en iyi tercihler arasındadır.
Dünya’nın çeşitli noktalarında nikel rezervleri var olurken genellikle kükürt bileşiklerinden elde edilir. Rusya ve Kanada bu anlamda ilk sıralarda gelirken nikel rezervlerinin neredeyse tamamına yakını laterit topraklardadır. Ayrışması ve işlemesi kolay olmadığı için çeşitli süreçlerde geçirilmesi de gerekmektedir.