Tomografi ile MR Arasındaki Fark Nedir?
Tomografi ile MR Arasındaki Fark Nedir?
Tomografi ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) kanseri teşhis etmek ve evrelemek için kullanılır. Birçok kişi, iki yöntem arasındaki farkı veya neden birinin diğerine tercih edilebileceğini bilmiyor.
Tomografi taraması, organların, kemiklerin ve diğer dokuların ayrıntılı resimlerini oluşturmak için X-ışınlarını kullanır. Kişi, büyük bir simit gibi görünen bir tarama halkasının içinden geçen bir sedyenin üzerinde yatıyor. Toplanan veriler, üç boyutlu görüntüler oluşturmak için birleştirilebilir. Görüntüler, akciğerlerdeki pnömoni, farklı organlardaki tümörler veya kemik kırıkları gibi hem kemik hem de yumuşak dokulardaki anormallikleri ortaya koyuyor. MR ayrıca vücudun içindeki alanların ayrıntılı resimlerini oluşturur, ancak resimleri oluşturmak için radyo dalgaları ve güçlü bir mıknatıs kullanır. Kişi ayrıca simit şeklindeki bir cihaza dönüşen bir sedyenin üzerinde yatar, ve tarama işlemi gerçekleşir. Benzer şekilde, bu resimler normal ve hastalıklı doku arasındaki farkı gösterebilir.
Tomografinin Avantajları Nelerdir?
Tomografi taraması ile boyundan uyluklara kadar neredeyse tüm vücudun görüntüsünü birkaç saniye içinde oluşturulabilmektedir. Tomografiler kanseri teşhis etmek ve evrelemek, geri gelip gelmediğini kontrol etmek ve bir tedavinin işe yarayıp yaramadığını izlemek için inanılmaz derecede faydalıdır. Akciğerler, karaciğer veya kemik gibi kanserin yayıldığı yerleri aramak için tüm vücudu incelemek için çok etkilidir. Bunlara metastaz denir. Çoğu zaman, tomografi, kanseri evrelemek için ilk tercihtir.
İlginizi Çekebilir: Emar (Manyetik Rezonans, MR) Nedir? Nasıl Çalışır?
MR’ın Avantajları Nelerdir?
MR’ın gerçekten üstün olduğu yerde, tomografi taramasının tespit edemediği belirli hastalıkları gösteriyor. Prostat kanseri, rahim kanseri ve bazı karaciğer kanserleri gibi bazı kanserler hemen hemen görünmezdir veya tomografi taramasında tespit edilmesi çok zordur. Kemiğe ve beyne metastazlar da MR’da daha iyi görünür.
Her görüntüleme yönteminin bazı dezavantajları nelerdir?
Tomografiler iyonlaştırıcı radyasyon kullandığından DNA‘ya zarar verebilir ve kanser geliştirme riskini çok az artırabilir. Gıda ve İlaç İdaresi , herhangi bir kişinin tipik bir tomografi prosedüründen ölümcül bir kanser geliştirme riskinin yaklaşık 2.000’de 1 olduğunu tahmin etmektedir. MR iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz, bu nedenle kanser riskini artırma sorunu yoktur. Ancak bunların tamamlanması CT’lerden çok daha uzun sürer. MR, kişinin yaklaşık 20 ila 40 dakika boyunca kapalı bir alanda hareketsiz yatmasını gerektirir. Bu, klostrofobisi olan bazı insanları etkileyebilir ve prosedür gürültülüdür, bu yüzden kulak koruması sağlanmaktadır.
Hem tomografi hem de MR genellikle işlemden önce veya işlem sırasında bir kontrast boya enjeksiyonu gerektirir. Bu, radyoloğun vücuttaki organları ve diğer dokuları daha net görmesine yardımcı olur.
İnsanların her iki görüntüleme yöntemiyle ilgili endişeleri nelerdir?
Tomografi için, özellikle tekrar tekrar yapılıyorsa, radyasyona maruz kalma konusunda endişe duyulmaktadır. Örneğin, bazı erken evre kanserler tedavi edilebilir. Ancak birkaç ayda bir veya yılda bir tomografi taraması için geliyor olabilirsiniz. Soru şu: Bir alternatifimiz var mı? Vücudun her yerinde geri gelen kanseri tespit etmek için, bir MR taramasından ziyade bir tomografi taraması tercih edilir. Doktorlar olarak, “makul olarak elde edilebilecek kadar düşük” olarak adlandırılan bir önlemi takip edilmektedir. Bu, iyi bir klinik karar verebilmemiz için yeterince yüksek kalitede tomografi görüntüleri oluşturmak için yeterli radyasyon verilen, ancak riski en aza indirmek için radyasyonu mümkün olduğunca düşük tuttuğumuz anlamına gelmektedir.
MR için, bazı karın görüntüleme testleri için gerekli olabilecek klostrofobisi olan veya nefesini tutamayan kişiler, işlemi tolere edemeyebilir. Bazı MR makineleri, klostrofobiyi azaltabilecek şekilde yapılandırılabilir. Kalp pili, beyin stimülatörü veya diğer cihazlar gibi tıbbi implantlar, başka bir karmaşık faktördür. MR ile kullanılan radyo dalgaları metalden yapılmış cihazları ısıtabilir. Bu potansiyel olarak vücudun içindeki bir şey için bir endişedir. Daha yeni tıbbi cihazlar genellikle bu akılda tutularak tasarlanmıştır, bu nedenle bir MR içinde güvenlidirler.
Kaynak: https://www.healthline.com/health/ct-scan-vs-mri