Wolff Kanunu Nedir? Nasıl Yapılır?

Wolff Kanunu gibi kanunlar dünyamızda birçok olayların kolaylaşmasına katkıda bulunmaktadır. Başta sağlık ve fizik konularında önemli ölçüde bize fayda sağlayan kanunlar, diğer bilim insanları tarafından sürekli olarak geliştirilmektedir. Yaşa göre kemik kaynama süresi gibi sorular aldık. Bizlerde araştırdık ve Wollf Kanunu ile karşılaştık. Wolff Kanunu geçmişten günümüze kadar birçok bilim insanı tarafından incelenmiş, insan yararına birtakım kuralları ortaya koymuştur. Bu kanun teknolojik olaylarda da insanlığa büyük ölçüde yarar sağlamıştır.

Wolff Kanunu

Canlılar doğaları gereği kendilerine dış etmenlerden gelecek bir saldırıya karşı bir savunma içgüdüsü içine girerler. Bu savunma anlayışı her canlıda farklılık gösterse de temel olarak beslendiği kaynak aynıdır. Küçücük bir canlı, kendisini bir yaprak tanesi ile ya da bir tüy parçasıyla koruma anlayışı ile iri bir hayvanın güçlü bir iskelet yapısıyla  koruma isteği özünde tek bir amacı barındırıyor. Hayatta kalma…

İnsan da buna dahildir. İyi beslenme, spor yapma, temizlenme gibi eylemler dıştan gelecek bir saldırıyı bertaraf etme amacı taşır. İnsanın bu savunma anlayışı diğer canlılara göre belki daha fazladır. İnsanın kendi gayreti ile daha güçlü bir iskelet yapısına sahip olma da buna dahil edilebilir. Bu eyleme Wolff Kanunu ismi verilmiştir. Peki Wolff Kanunu nedir, nasıl oluşur ve faydaları nelerdir?

Önerilen Yazı: Hemanjiom Nedir? Neden Oluşur? Belirtileri, Tedavisi

Wolff Kanunu Nedir?

İnsanın doğuştan, ölüme giden yolculuğunda zaman zaman hastalık, sakatlık, psikolojik sıkıntılar gibi sorunlar yaşar. Bunların bazıları insan yapısına büyük zararlar verirken bazıları ise insanın daha güçlü olması için bir ders niteliğindedir. Yaşamımızın ilk senelerinde kemiklerimiz büyük bir hız ile gelişim göstermektedir. Fakat belli bir süre geçtikten sonra bu gelişim hızı bir hayli düşer hatta durur bile diyebiliriz. Fakat insan bazen kendi gayreti ile bu gelişimin devam etmesini sağlamıştır. Wolff Kanunu olarak bildiğimiz olay; bir kemiğin genetik olaylar doğrultusunda gelişmesi veya kırılan kemiğin daha düzgün bir şekilde onarılması ve baştan daha doğru bir şeklide onarılması ve şekillenmesi, kemiği uzun ekseni boyunca stres yönlerin oluşturduğu elektromanyetik alan sayesinde olur.

Wolff yasasını ilk olarak 19. Yüzyılda yaşamış Alman anatomist ve cerrah Julius Wolff tarafından geliştirilmiştir. Özellikle sporcular ve dövüş sanatları ile uğraşanların kemik yapılarının bunları yapmayan insanlarınkine nazaran daha güçlü durumda oldukları görülmüştür. Belirli kemiklere belli seviyede ve belli zaman diliminde yapılan baskı o kemiğin yoğunlaşmasını sağlar ve zamanla o baskıya daha fazla direnç gösterdiği görülür. Wolff Kanunu TIP alanında da başvurulan bir yöntemdir. Ancak bu gibi şeyleri yaparken her zamanki gibi yine dengeyi sağlamak gerekir. Wolff Kanunu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Ortopedi eşliğinde ya da tavsiyeleri ile yapılması gereklidir. Vücutta bırakacağı hasarı önlemek ve yıkım-yapım ilişkisini göz önünde bulundurarak haftada 2-3 günden fazla yapılmamalıdır.

Wolff Kanunu’nun Faydaları ve Nasıl Yapılır?

Genelde kemik yapısının güçlü olması için kalsiyum miktarının yeterli olması gereklidir. Fakat buna rağmen kemik yapısı hala zayıf durumdaysa, kemik belirli bir stres altına alınır. Koşu, ip atlama, sıçrama, atlama sporlarını yapan kişilerin uygulanan baskıdan dolayı kemik yoğunluğu fazladır. Özellikle hasar gören bir kemiğin sadece dinlenerek ya da tıbbi malzemeler kullanarak eski haline gelmesini beklemek yeterli olmayacaktır bunun için o kemiğe belli aralıklarla stres uygulanması gereklidir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir