Yürürken Neden Kollarımız Sallanır?
Yürürken Neden Kollarımız Sallanır?
Bu yazımızda yürürken neden kollarımız sallanır sorusuna cevap aramak için yapılan çalışmalar incelenmiştir. Yazıya başlamadan önce bu konuda hala fikir birliğinin olmadığını belirtmek isteriz. Yolda yürürken kollarımızı sallamanın bize bir faydasının olmadığını ve ekstra bir enerji kaybına neden olduğunu düşünürüz. İşte bu gibi düşüncelerden dolayı yürürken kollarını çok fazla ileriye doğru sallayan veya vücudundan hiç ayırmadan sabit bir şekilde tutan kişiye göre kollarını normal bir düzeyde sallayan kişilerin harcamış oldukları enerji miktarları üzerinde birçok araştırma yapılmıştır.
Araştırma-1: Yapılan araştırmalar neticesinde bazı araştırmacılar yürümek için harcanan enerjiyi azalttığını ileri sürmüştür. Bunun yanında bazı araştırmacılar ise vücuttaki enerji saklama işlemi olarak görmüşlerdir. Genel kanılara göre ellerini doğal olarak sallayan kişiler %12 daha fazla metabolik bir enerji harcadığı kanısına varılmıştır. Normal olarak kollarını sağlayan kişiler de sağ bacaklarını öne doğru attıklarında sağ kolun geriye doğru sallanması ve bunun tam tersi olayının gerçekleşmesi normal olarak nitelendirilmiştir.
İlginizi Çekebilir: Karanlıkta Uyanmak İnsan Psikolojisini Nasıl Etkiler?
Araştırma-2: Kollarımızı sallamak enerjimizi koruyor diyen kişilerin öne sürmüş olduğu çalışmada ise bazı noktaları öne sürmüşlerdir. Bu noktalara baktığımızda ise ilk olarak vücudumuz hareket ettiğinde bacaklarımız öne doğru harekete geçer kollarımız isteyen pasif bir saat kaç gibi sallanmaya başlar ve bundan dolayı hareket eder demiştir. Bu durumda kollarımızda sadece kasılıp gevşeme gibi hareketlerin olmadığından enerjinin harcanmadığı ileri sürülmüştür. Vücudumuzda kollarımızı sallamak için küçük bir enerji harcarsak da daha sonraki evrede vücutta enerjiyi saklı tutmayı sağladığını öne sürmektedirler.
Araştırma-3: Bazı araştırmacılara göre ise; kolları sallamak yere basan ayağımızı üzerindeki basıncı hafiflettiği için vücudumuzun daha az enerji kullanmasına yardımcı olmaktadır. Fakat istisna vardır ki eğer normal kol sallama hareketinin dışına çıkıldığında ise vücutta daha fazla enerji harcanır ve bu asla kilo vermek için kullanılabilir bir yöntem değildir. Aksine çok fazla kollarımızı salladığımızda vücudumuzun belirli bölgelerinde felç ve zedelenmeleri neden olabilmektedir. Bazı görüşlere göre de yürürken kolları sallamak bacaklarımız hareket ettiği için vücudumuzun üst kısmında ortaya çıkan dönme etkisinden kaynaklandığıdır. Yani vücudumuz ortaya çıkan bu dönme etkisini engelleyebilmek için kolları hareket ettirmektedir. İşte bu düşünceden dolayı da kollarımızı sallamaktayız.
Araştırma-4: Dengeli bir şekilde yürürken kollarımızı salladığımızda aslında vücudumuzda birçok yararı bulunmaktadır. Fakat bu durumda aşırıya gidildiği zaman yani orantısız bir güç kullanıldığında vücudumuzda negatif enerjiyi sebep olmaktadır. Fakat dengeli bir şekilde kullandığımızda hatta hızlı yürürken kol hareketleri bizlere artı enerji sağlamaktadır. Hatta yürürken öne doğru saldığımız ellerimizi yumruk biçiminde yapmak ve kollarımızı 90 derece açı ile kıvırmak yürürken bize kolaylık dahi sağlayacaktır. Fakat yapılan birçok araştırmaya göre mutlaka ve mutlaka kol sallamanın dahi orantılı bir şekilde olması gerektiğini ortaya koymuşlardır.
Sonuç olarak kol sallamak ile ilgili kesin bir bilgi birliği sağlanamamış olsa da yapılan araştırmalarda yürürken ayaklarımıza uyguladığımız basıncı azaltması ve dengeyi sağlaması neticesiyle evrimsel olarak bizlere aktarılan bir durum olduğu öne çıkmaktadır.