Yeni CRISPR Tedavisi Kanserle Savaşa Umut Olabilir!

Yeni CRISPR Tedavisi Kanserle Savaşa Umut Olabilir!

Yapılan bu çalışma tedavi edilemesi zor olan kanserler için ve onlara sahip insanlar için bir umut olabilir. Alt tarafta kaynak kısmına koyduğumuz BBC tarafından yayınlanan rapora göre, hastaların bağışıklık sistemleri hacklendi ve kendi tümörlerine saldırmak için yeniden tasarlandı.

Her hasta için geliştirilmiş kişiselleştirilmiş bir tedavi

Deneysel çalışma, her biri sadece kendileri için geliştirilmiş kişiselleştirilmiş bir tedaviye sahip test denekleri üzerinde denenmiş. Pact Pharma’nın baş bilim sorumlusu ve çalışmanın yazarı Stefanie Mandl, “Yapmaya çalıştığımız şey, her hastanın tümöre özgü mutasyonlarından gerçekten yararlanmak” dedi.

Çalışma, vücutta devriye gezen ve diğer hücreleri sorunlara karşı denetleyen bağışıklık sisteminin parçaları olan T hücreleri etrafında toplanıyor. Bunu, doğal rollerinden sapan ve kanserli hale gelen hücreleri tespit etmek için reseptör olarak adlandırılan proteinleri kullanarak yapıyorlar.

Kanserler, insanların kendi hücrelerinin bozuk bir versiyonundan oluştuğu için T hücrelerinin tanımlaması için oldukça karmaşıktır. Great Ormond Street’te hücre ve gen terapisi profesörü Waseem Qasim, “Kanser karmaşık bir yapıdadır ve kendi yapısını, mikro-çevresini ve her türlü savunma mekanizmasını geliştirir geliştirmez, bağışıklık sisteminin onunla mücadele etmesi zorlaşıyor” diye açıkladı.

İlginizi Çekebilir: Kanser Nedir? Neden Oluşur? Belirtileri, Korunma Yolları Nelerdir?

Yeni terapi, hastaların hastalığı daha iyi tespit etmelerini sağlamak için hastaların vücutlarındaki T hücrelerinin seviyesini artırmayı amaçlıyor. Araştırmacılar bunu, kendi kanser hücrelerini algılayan alıcılara sahip olan nadir T-hücreleri için hastanın kanını inceleyerek başardılar. Daha sonra dikkatlerini kanseri bulamayan diğer T hücrelerine çevirdiler ve onları bu görevde usta hale getirmek için yeniden tasarladılar. Bunu, orijinal reseptörlerini kanser arayan T hücrelerinden gelenlerle değiştirerek ve tümörleri aramak ve saldırmak için hastalara geri koyarak yaptılar. Yani, kanseri avlayabilen reseptörler yarattılar.

Önemli genetik adım!

Bu kolay bir başarı değildi ve hem T hücrelerinin eski reseptörlerini geliştirmek için taşıdığı genetik talimatları ortadan kaldırmak hem de onlara yenileri için talimatlar vermek için önemli bir genetik modifikasyon gerektiriyordu. Bu, gen düzenleme teknolojisi CRISPR ile mümkün oldu.

CRISPR, İngilizce “Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats” ifadesinin baş harflerinden meydana gelir. Kısaca bilim adamlarının herhangi bir genomun DNA’sını düzenlemesini sağlayan bir teknolojidir diyebiliriz. Bu teknoloji ile bilim insanları DNA’yı düzenleyerek bir organizmanın belirli özelliklerini değiştirebilirler.

Bununla birlikte, tedavinin daha büyük popülasyonlarda kullanılabilmesi için daha kat etmesi gereken uzun bir yol var. Qasim, “Kanser için herkese uyan tek bir tedavi yok” dedi. “Bu tür çalışmaların göstermeyi umduğu şey, her tümörün farklı olmasıdır.” Tedavi edilemeyen nadir kanserlerden muzdarip olanlar için teknoloji, bir tedavinin muhtemelen genetik olarak tasarlanabileceği daha parlak bir yarın umudu sunuyor.

Daha detaylı okumak isterseniz aşağıda BBC’de çıkan bu haberin kaynağını paylaştık. Dili İngilizce’dir. Umarız bu tarz teknolojiler hızlı bir şekilde gelişerek kanserli insanlarımıza ve ailelerine umut olurlar.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/health-63584355

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir