Bilim Kadınımızdan 5 Dakikalık Şarjla 480 Km Kapasiteli Yerli Yakıt Pili!

 

Ülkemizden çıkan bilim kadınlarımız güzel başarılara imza atmaya devam ediyor. Erzurum’da bulunan Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Ayşe Bayrakçeken Yurtcan geliştirdiği nanomalzeme ile 5 dakikalık şarjla yaklaşık 480 kilometre yol gitmeyi sağlayan yakıt pilini destekleyen malzemeler üretti. Özellikle elektrikli araçların artık sıkça hayatımıza girdiği şu zamanlarda erkenden bu alana girmek ve bu alanda çalışmalar yapan insanları desteklemek çok önemli.

Elektrikli araçlarda sadece lityum bataryalardan oluşan sistem yerine kullanılabilmesi bakımından önem arz eden bu çalışma ile nanomalzemelerin yerleştirilmesiyle 5 dakikalık şarj sayesinde elektrikli araçlar yaklaşık 480 kilometre yol kat edebilecek. Aynı zamanda çevre dostu olan bu nanomalzemeli yakıt pilleri, bu özelliği dolayısıyla elektrikli araçlarda kullanılan ve 30 dakika ile 12 saat arasında dolup 240 kilometre gitmeyi sağlayan lityum bataryalara rakip olacak.

Önerilen Yazı: Lityum İyon Pil (Li-ion) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Doç. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, elektrikli otomobillerde yakıt pilli ya da lityum bataryalı olmak üzere iki sistem kullanıldığını ifade ederek, bu sistemler arasındaki farkı şöyle anlattı:

“Lityum bataryaların şarj süresi 30 dakika ila 12 saat ve oldukça yüksek, ayrıca bir şarjla yaklaşık 240 kilometrelik yol gidiliyor. Bizim ürettiğimiz yakıt pillerinde ise 5 dakikalık dolumla yaklaşık 480 kilometre yol gidilebiliyor. Yakıt piline hidrojeni beslediğimizde hidrojenin dolumu yaklaşık 5 dakika sürüyor. Yani içten yanmalı motorun deposu ne kadar sürede doluyorsa yakıt pilli araçlarda da o şekilde doluyor.”

Doç. Dr. Yurtcan, söz konusu bilimsel çalışmaları devletin desteklediğini ve önemsediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Kalkınma Bakanlığı yakıt pili konusunda alt yapıyı oluşturmak için proje çağrısına çıktı. Nano teknolojide en çok dikkat etmemiz gereken sağlık, enerji ve savunma sanayi. Biz enerji ayağındayız. Şu an dünyada yüzde 75 oranında fosil yakıt bazlı enerji kullanımı var. Dolayısıyla biz yakıt pilleriyle hidrojeni kullanarak çevresel olarak çok temiz ve sadece su buharının çıktığı bir sistemle elektrik elde etmiş olacağız. Bu hidrojeni de alternatif kaynaklardan elde ettiğimizde daha çok temiz ve çevre dostu teknolojiyle elektrik üretimi gerçekleştireceğiz.”

Önerilen Yazımız: Elektrik Tellerindeki Toplar Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

5 thoughts on “Bilim Kadınımızdan 5 Dakikalık Şarjla 480 Km Kapasiteli Yerli Yakıt Pili!

  • ibrahim

    Ayşe hanım tebrik ederiz,çalışmanız gurur verici

    Yanıtla
  • Kalender Kılıç

    Ben bu konu ile ilgili Hollanda da bir projem için aciklamistim. Bu konudan haberdar olmadığım ama aklın ve bilimin yolu bir olduğu için şimdiye kadar bir çok buluşlarımı test ettiğimde hiç yanilmadigimi şimdiki yeni okuduğum haberle de test etmiş oldum. Nükleer enerji santrali yapımları gereksiz büyük tehlikeler. Öyle bir hız içindeyiz ki, nükleer Enerji, kağnı çağında kalmış, onu bir marifet sanan siyasiler ve danışmanları ne yazıktır ki ‘ bilimsel’ bir sorun. Ben Hollanda da yine Nükleer enerji santralleri’ni dönüştüren buluşumu anlattım. Santral yıkılmadan yüreğini değiştiriyorum,sadece. Teknoloji bu imkanı veriyor bizlere. Yeter ki kalbiniz temiz, DNA larimizi koruma yeteneğinde olalím. Teşekkür ederim

    Yanıtla
  • NURETTİN OK

    GERÇEKTEN TEBRİKLER. O ELLERİNİZ ÖPÜLMELİ SİZLERİN .GERÇEK VATAN EVLADI GERÇEK BİLİM İNSANLARISINIZ.

    Yanıtla
    • Erkan

      Bu yeni bir teknoloji değil ki. Buradaki sorun hidrojeni nasıl elde edeceğin ve hidrojeni nasıl depolayacağın. Elde ettiğin hidrojeni sıvı hale getirirken ne kadar enerji harcayacaksın? Çarpışma anında o hidrojen tüpü nasıl patlayacak tahmin edersiniz herhalde. bu sorunlar nedeniyle li-ion bataryalara yöneliyor otomobil şirketleri

      Yanıtla
  • Şafak Arığ

    Engin arık ın başına gelen bu insanımızın başına gelmez inşallah

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir