Mikrodenetleyici Nedir?

Mikrodenetleyici genel ifadeyle dışarıdan girilen bir veriyi alan, o veriyi yazılan programlar vasıtasıyla işleyen sonrada bir çıktı elde eden elektronik mikro bilgisayarlardır. Daha fazla açarsak, elektronik ve elektromekanik sistemleri yönetmek için bir merkezi işlemci ünitesi (CPU) etrafından yapılandırılmıştır.

Yapılandırılan CPU ile beraber bir bellek (Prom, Eprom, EEprom, Flash), programlanabilir giriş ve çıkış birimleri olan, analog ve sayısal dönüştürücüye sahip, sinyal üretici gibi çevre birimlerinin tümleşik olarak tek bir yapı etrafından üretildiği elektronik mikro bilgisayarlardır.

mikrodenetleyici
Atmega328 Mikrodenetleyiciler

Mikroişlemciler ile mikrodenetleyicileri karıştırma!

Mikroişlemciler, mikrodenetleyicilerden farklıdır. Mikrodenetleyiciler, içinde mikroişlemcileri içerir. Mikro denetleyiciler çok değişik şekillerde karşımıza çıkmaktadırlar. Kare-dikdörtgen ve özel üretim şeklinde veya 8-16-20-40 ayaklı vb. şeklinde üretilebilmektedir.

Önerilen Yazı » Mikrodenetleyici Nedir? Özellikleri Nelerdir? (Yeni)

Mikrodenetleyicilerin bir diğer güzel özelliği ise çok uygun fiyatlara satılmasıdır. Bu sayede çeşitli projeler için bilgisayar gibi bir beyne çok uygun fiyatlarda sahip olunabilmektedir. Mikrodenetleyici sistemler dışarıdan gelen sinyalleri alırlar ve yazılan programlara göre anında bir çıkış sinyali üretirler.

Mikrodenetleyici Yapısı

Mikrodenetleyiciler temel olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlar;

Donanım ve Yazılımdır

mikrodenetleyici-yapısı

Önerilen Yazı » Arduino Nedir? Ne İşe Yarar?

Donanım; mikrodeneyleyicinin üzerinde bulunduğu kartı oluşturan her bir elektronik ve mekanik aksama denir. Örneğin; Sensörler, Klavye, Buton vb. gibi giriş elemanları; CPU, RAM, ROM vb. işleme elemanları; LCD, LED, Transistör vb. çıkış elemanları; Baskı devre kartı, cıvata vb. yardımcı elemanlar bu sınıfa girmektedir.

Yazılım; mikrodenetleyicinin çalışması ve verilen belli bir işi yapabilmesi için gereken programlara denir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Mikrodenetleyici Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir