EFT ve Havale Nedir? Ne İşe Yarar? Farkları Nelerdir?
Günümüzde bankacılık faaliyetlerinin büyük çoğunluğu internet tabanlı olarak hizmet vermekte. Hem internet sağlayıcıları üzerinden hemde mobil ağlar üzerinden birçok işleme izin veren bankacılık faaliyetleri kolaylaşmış durumda. Bankacılık sektöründe para aktarımı oldukça önemli bir işlem. Fakat EFT ve Havaleler para aktarımını ifade ediyor olsalarda aralarında büyük farklar mevcut.
Örneklemek gerekirse;
Havale Nedir?
Bankacılık faaliyetlerinde havale sistemleri sürekli olarak devam eden para transferleridir. Havaleler banka içerisinde bulunan müşterilerin kendi aralarında yaptığı transferlere verilen isimdir. Daha kolay şekilde açıklamak gerekirse;
A kişisinin Ziraat Bankası’nda bulunan hesabından B kişisinin Ziraat Bankası’nda bulunan hesabına yaptığı transferlerdir.
EFT Nedir?
Bankacılık sistemi içerisinde EFT biraz daha farklı olan bir transfer hizmetidir. EFT’ler banka içerisinde dönen transferlere değil farklı bankalar arasında dönen transferlere verilen isimdir. Örnekleyerek kolay şekilde açıklamamız gerekirse;
A kişisinin QNB Finansbank üzerinde bulunan hesabından B kişisinin Yapıkredi bankasında bulunan hesabına yaptığı para transferleridir.
Önerilen Yazı » Para Politikası ve Merkez Bankası Nedir? Nasıl İşlem Yapılır?
Havale ve EFT arasında Bulunan Farklar;
Havaleler bankaların kendi içerisinde yaptığı para aktarımları olduğu için transfer edilen para ne olursa olsun banka içerisinde kalacaktır. Bundan dolayı banka zarar etmeyecek ve bütçe içeride kalacaktır. Bu nedenle havale yapılan işlemlerden bankalar hiçbir transfer işletim işlem ücreti kesmezler. Aynı zamanda havaleler banka içerisinde dönen paraları temsil ettiği için mesai saatlerine ihtiyaç duymazlar. Haftanın 7 günü 24 saat aynı banka içerisinde yapılan havale işlemleri devam edebilir.
EFT’ler ise bankadan çıkış yapılan paraları temsil eder. Banka kendi bünyesi içerisinde bulunan miktarın farklı bir bankaya transfer olmasını genellikle istemediği için bu işlemlerin ücretlerini yüksek tutabilir. Ayrıca yapılacak olan işlem farklı bir bankayla olduğu için düzenlenmesi ve evrakların arşivlenmesi gerekir. Bundan kaynaklı olarak EFT’lerde belli bir işlem işletim ücreti kesilebilir. Bu miktar çok yüksek seviyelerde olmasa da genellikle 5 TL ile 10 TL arasında farklılıklar gösterebilir.
Transfer edilmek istenen rakam büyüdükçe bu rakamlarda da artış söz konusu olabilir. Ayrıca EFT’ler farklı bankalar arasında yapıldığı için mutlaka mesai saatleri içerisinde olmak zorundadır. Cuma günü mesai saati bitiminden sonra gönderilen paralar ancak Pazartesi iki bankanın da mesai saati başladıktan sonra onaylanabilir. Aynı taktirde bayramlarda, resmi tatillerde de EFT’ler yerine ulaşmaz. Mesai saatinin beklenmesi ve insan kontrolü ile sistemlerin aktif olması gerekir.
Havale ve EFT Arasında Bulunan Benzerlikler;
Sonuç olarak havaleler ve eftler müşterilerin kendi aralarında yapmış olduğu transferlerdir. Bu nedenle sadece arada banka farkı bulunmasına rağmen sonuç olarak para transfer işlemleridir. Çok fazla farklılığı bulunmasına rağmen EFT ve Havale arasında çok büyük benzerlikler yoktur. Eğer EFT yapacaksanız mesai saatlerinin içerisinde olmaya özen göstermeniz gerekir.