Arsenik Nedir? Özellikleri, Zararları Nelerdir?

Arsenik Nedir?

Arsenik, kurşun ve bakır gibi elementlerinin içerisinde çokça yer alan yarı metal yapılı kimyasal elementtir. Doğada çok fazla bulunur. Suyun içinde dahi küçük düzeylerde de olsa arsenik yer alırken kullanım hatalarından dolayı zehirlenme durumları yaşanır. Geniş kullanım alanına sahip olan arsenik, periyodik tabloda 5A grubunda yer alırken atom numarası ise 33’dür. “As” sembolü ile gösterimi yapılan kimyasal maddenin hem metal hem de ametal özelliğine sahip olduğu da bilinir.

Arsenik Özellikleri

Gri, sarı ve siyah arsenik çeşitleri var olurken özellikleri de buna göre ayrılır. Metalik halde bulunan kararlı yapıdaki gri arsenik olup yoğunluğu fazla olan arsenik türüdür. Buharın ani bir şekilde soğutulması sonucu ise sarı arsenik elde edilir. Sarı arsenik uçucu özelliğe sahiptir. Dört atomlu olup AS4 moleküllerinden oluşur. Amorf yapısı ile birlikte arsin maddesinin ısı etkisiyle bir süre sonra bozulmasından meyana gelen ise siyah arsenik çeşidini oluşturur. Siyah arsenik diğer arsenik çeşitlerine göre çok daha az kullanılır. Bu arsenik çeşidi ısıyı çok iyi bir şekilde iletir. Arsenek’in birçok farklı özelliği bir arada bulunmasından ötürü kullanım alanları geniş olurken 74.91 atom ağırlığına sahiptir.

Önerilen Yazı » Talyum Nedir? Zararları Nelerdir?

Arsenik Zararları

Eski çağlarda insanları öldürebilmek için bir zehir görevi üstlenen arseniğin geçmişi kirli ve tehlikelidir. İnsan yaşamının sonlanması ya da daha kötü hale gelmesi için eski çağlardan bu yana tercih edilen tehlikeli bir kimyasal element olarak karşımıza çıkmaktadır. Tehlikeli bir yapıya sahip olması da kimyasal maddenin kullanımlarının bir risk olmasını beraberinde getirir. Özellikle ahşap mobilyalar, makyaj malzemeleri, çocuk oyuncaklarında da arsenik olabileceği bilinmelidir. Ürün alımlarında arsenik oranlarına bakılması gerekirken aksi durumda cilt kanseri, kalp yetmezliği ya da dolaşım bozukluklarına kadar gidebilecek bir rahatsızlanma süreci başlayabilir. Ayrıca sinir sistemlerine bile zarar verebilmesi ihtimal dahilindedir.

Arsenik Kullanım Alanları

Hali hazırda var olan zararlı etkilerinden dolayı kullanımında çok dikkat edilmelidir. Belirli oranların aşılması ya da yanlış karışımlar sonucunda hayati risklerle karşı karşıya gelinebilir. Arsenik kullanımı sonucunda elde edilen birçok ürünün tarım alanlarında kullanıldığı bilinir. Özellikle zehir amacıyla değerlendirilirken zararlı böceklerin öldürülmesi, tarım alanlarının korunması da bu yolla sağlanır. Bunun haricinde ahşap malzemelerin korunması da arsenik kullanımıyla gerçekleşir. Ayrıca Lazer veya LED özellikli ürünlerde de belirli oranlarda arsenik mevcuttur.

Önerilen Yazı » Hayatımızı Etkileyen Zehir: Pestisit Nedir?

İnsan vücudunun tedavisinde arsenik kullanımı da görülürken tıbbi alanda en geniş kullanıma sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunların haricinde tekstil boyalarında da kullanılan arsenik, meyve suları ve tavuklarda da çıkabilmektedir. Özellikle son zamanlarda hazır elma suları içerisinde de arsenik olduğuna iddialar sıklıkla dile getirilmiş, bu çerçevede çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Yapılan bir başka araştırmada ise kümes hayvanlarının arsenik açısından riskli olduğu ortaya konmuştur. Her ne kadar miktar çok düşük olsa da sıklıkla tavuk tüketimi olması durumunda arsenik zehirlenmesi söz konusu olabilir, insan vücudunda sinir sistemlerine kadar giden bir tahribat yaşanabilir. Bu yazımızı güncel araştırmalarla sürekli güncelleyeceğiz. Diğer yazılarımıza sitemizde göz atabilirsiniz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir