Desibel (dB) Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Sesin şiddet faktörüyle ilgili olan bir terim olmasının yanında ses seviyesinin ölçmesinde kullanılan birim desibel, birçok farklı özellikleri içermektedir. Kısa şekilde dB olarak yazılırken aynı zamanda ses işitme özelliklerine göre de durumlarda farklılıklar olabilmektedir. İnsan kulağının duymasında zorlanacağı bir yaprak hışırtısının bile ölçümü gayet sağlıklı bir şekilde yapılabilirken ortaya desibel ölçeğinde bir veri çıkarılmaktadır. Bunun gibi jet motor seviyeleri de yine aynı birimle ölçülendirilebilmektedir.

Desibel Özellikleri

İnsan kulağının işitmediği ses seviyesi 0 desibel olarak alınmakla birlikte sessizlik durumu olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte başlayan süreçte katlanarak desibel seviyeleri çıkarılmaktadır. 10 kat fazlası 10 dB olarak ifade edilmektedir. 100 kat fazlası ise 20 dB ve 1000 kat fazlası 30 dB olarak tanımlanır. Desibel özelliklerinde ifade edilen ses seviyesi ise sesin şiddet faktörüdür.

Önerilen Yazı » Ses Kartı Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Yani anlık çıkarılan ses dalgalarıyla bağlantılıdır. Mesafe durumlarında ise desibel seviyeleri düşmektedir. Bundan dolayı kaynağa yakınlık durumu ses seviyesini etkilemektedir. Yapılan çalışmalarla görülmektedir ki 85 dB seviyesinin aşılması durumunda insanda işitme duyusunun kaybı olabilmektedir. Aralarındaki farklar ise gerek kişiye gerek ortam ve yapıya göre farklılık göstermektedir.

95 dB seviyeli bir sese 10 saat maruz kalınmasıyla 120 dB seviyeli sese çok kısa bir an maruz kalma durumları arasında bir çalışma yapılmıştır. Ses seviyesinin farklı olmasından dolayı 120 dB ses seviyesinde kulağa çok daha büyük tahribat verildiği görülmüştür. 

Desibel özelinde ortaya çıkan önemli durumlardan bir tanesi de ses frekansıdır. Ses hava dalgalarıyla yayılarak ulaşmaktadır. Bundan dolayı ses şiddeti kadar ulaşma durumu da belirleyici olmaktadır. Sesin çıktığı ana kaynağa yakın olması da sesin algılanmasında etki etmektedir. Bundan dolayı seslerin kaynaklarının nerede oldukları da öne çıkan özelliklerdendir.

Önerilen Yazı » Su Kaynarken Neden Ses Çıkarır?

İşitmenin alt sınırı 10 Desibel olarak kabul edilmektedir. 0 Desibel sessizlik durumu olarak en alt bölümdedir. Kütüphanede hafif bir şekilde fısıltıların konuşulmasına örnek ses seviyesi ise 1.000 (30) desibeldir. Normal Konuşma 1.000.000(60) Desibel olarak belirtilmektedir. Mutfak Blenderi 1.000.000.000 (90) Desibel olurken daha üstlerdeki ses seviyeleri insan kulağı için her zaman tehdit oluşturmaktadır.

Desibel Ne İşe Yarar?

İnsan duyularından bir tanesi olan işitme duyusuyla ilgili çalışmaların yapılabilmesi, sesler hakkında bilgilerin alınabilmesi ve şiddet ölçümleri desibel sayesinde yapılmaktadır. Kıyaslama işlemleriyle birlikte ses seviyesi faktörleriyle seslerin ortaya çıkardığı ses dalgalarının bilinmesi de mümkün olmaktadır. Her zaman için insan kulağı özelindeki çalışmalarda belirleyici bir nitelik taşırken terim olarak da seslerin ölçülendirilmesinde kullanılmaktadır.

Jet motorunun hareket halinde çıkardığı sesin insan fısıldamasından tam bir trilyon kat daha fazla olduğu desibel üzerinden yapılan hesaplamalarla ortaya çıkarılabilir. Buna bağlı olarak da ses seviyeleri hesaplamalarında kullanılmasının dışında aynı zamanda üretilen tüm cihazların ses yapıları da desibel kontrolleriyle oluşmaktadır.

Uluslararası standartlarda kullanılan desibel terimi işlevsel olmasının beraberinde ortaya çıkan frekans gücünde de rol oynamaktadır. Radyo gibi dinleyici eksenli cihazların çalışma düzenlerinde kullanılagelirken aynı zamanda herhangi bir ses frekansının seviyesinin ölçülebilir olmasını da imkanlı hale getirmektedir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Desibel (dB) Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

  • Faik

    dB log20 göre arttığını öğrenmiştim yani her 6 dB de bir 2 katı oluyor. Gürültülü ortam için yani değişik frekanslı seslerin bir araya gelmesiyle olan artış log10 a göre bu da 3 dB bir 2 kat artması.
    İş yerindeki görevim ultrasonik teknisyeni

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir