Organik Tarım Nedir? Nasıl Yapılır? Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Organik Tarım Nedir?     

Günümüzde tarım yapılabilecek alanların giderek azalması ve insan nüfusunun artması sonucunda birçok farklı yol denenmektedir. Özellikle çok daha fazla miktarda ürünün ortaya çıkması için kimyasalların kullanımı artmış durumdadır. Bunun sonucunda ise çeşitli hastalıklar kaçınılmaz olurken insanların gıda tüketimi sonrasında ölüm oranları da çarpıcı bir şekilde yükselmektedir. Tüm bu durumların zararlı etkenlerinden kurtulmak için organik tarım önemli bir seçenektir. Başta suni gübre olmak üzere tarımsal nitelikteki kimyasal ilaçların kullanımı olmadan üretimin yapılmasına organik tarım denir. Hormon ya da hızlı ve etkili büyüme adına antibiyotik kullanımları da söz konusu değildir.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarım süreçlerinde belirli bir alan kullanılır. Çok daha iyi bir organik tarım için ise fiziksel ve kimyasal anlamda hiçbir şekilde bozulmamış toprak olması avantajdır. Toprağın zarar görmüş olması, kimyasal etkilere uğramış olması ise organik tarımın yapılmasını bir hayli güçleştirmektedir. Geleneksel üretim sonrasındaki bitkilerin temizlenmesi ve toprağın kullanılabilir hale gelmesi de sürece başlamadan önce yapılır. Bununla birlikte toprağın havalanmasını sağlayacak alet ve ekipmanlarda organik tarım nasıl yapılır sorusu özelinde yardımcı olmaktadır.

Önerilen Yazı: Topraksız Tarım Nedir?

Zararlı olabilecek tüm unsurlarla mücadele esastır. Bunun için etrafının belirlenmesi ve koruma alanı içine alınması da çok daha iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca sertifikalı fidan kullanımı da olmazsa olmazlardandır. Tüm süreçlerde görev alacak çiftçilerinde mutlak surette eğitiminde geçmesi gerekir. Fidanların doğal bir şekilde su ve güneş yardımlarıyla büyümesi amaçlanır. Hızlı büyümesi, verimli hale gelmesi ya da daha farklı amaçlar için kimyasal etkenlerin kullanımı söz konusu değildir. Herhangi bir ilaçlama olmayacağı gibi ekstra takviye durumları da organik tarım işleyişinde bulunmamaktadır. Organik tarım sürecinde ürünlerin erkenden olgunlaşması ya da satılması gibi bir amaç da yoktur. Her şeyin vaktinde olması istenirken zararlı etkenlerden ürünlerin korunması devamlı olarak sağlanır.

Organik Tarım Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Hali hazırda gerçekleştirilebilecek organik tarım sonrasında sağlıklı tarım ürünleri ortaya çıkar. Bunların tüketilmesiyle kişi sağlığı korunurken hızlı bir yaşlanmanın olmayacağı da garanti edilir. Kimyasal etkilere sahip ürünlerle kıyaslandığında çok daha lezzetli olduklarını söylemek de yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte yaşam kalitesi de belirgin düzeyde yükseltilir. Organik tarım yapılarak büyük oranda enerji tasarrufu da kazanılır. Kimyasal ilaçların alınarak kullanılmaması ise maliyetlerin az tutulmasını beraberinde getirir. Ayrıca organik tarım yapılarak çevredeki hayvanların sağlıkları da korunur. Yapay unsurların toprağa karışma durumları da bu şekilde engellenebilir. Geniş alanlarda gerçekleştirilen süreçlerle birlikte erozyonun azaltılması da kaçınılmazdır. Toprakların verimli kullanımı da yenilenmesini ve çok daha sağlıklı hale gelmesini ortaya çıkarır. Gübre ve toprağın korunmasıyla gelecek nesillere ulaşımı sağlanır. Kimyasal ve biyolojik çerçevede bozulan toprakların zaman içinde verimden düşmesi, bir risk haline gelmesi de birçok sorunu peşi sıra getirmektedir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir