Akıllı Cihazlar Çocukları Nasıl Etkiliyor?
Akıllı Cihazların Etkilemesi
Akıllı cihazların yaygınlaşması ile beraber olumlu ve olumsuz yönleri sürekli tartışılıyor. Bu tartışmalardan birisi de belki de diğerlerinden çok daha önemli bir yeri var. Günümüzde çocuklar oyuncaklardan çok telefon ve tablet gibi akıllı cihazlarla oynuyor. Peki, bu durum onları nasıl etkiliyor? ABD’de yapılan bir araştırmada bu soruya yanıt aranıyor.
Ulusal Sağlık Enstitüsü adlı kurum tarafından başlatılan bir araştırmayla 21 bölgede, 9-10 yaş grubunda 11.000 çocuğun 10 yıl boyunca izlenmesi hedefleniyor. Toplam 300 milyon dolara mal olacak araştırmanın çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin çocuğun duygusal gelişimine, akıl sağlığına ve beyninin fiziksel yapısına olan etkilerini ortaya çıkarması bekleniyor.
Çalışmanın ilk aşamasında 4500 çocuğun beyin manyetik rezonansı (MR)‘ı çekildi. Ekran başında günlük yedi saatten fazla vakit geçiren çocuklarla diğer çocukların beyinleri arasında önemli farklılıklar tespit edildi. Çok fazla akıllı cihaz kullanan çocukların beyinlerinin en dış katmanı erken incelmeye başlıyor. Bunun ne anlama geldiği konusunda şimdilik bir yargıya varmak mümkün değil. Öte yandan çalışma kapsamında elde edilen bilgiler bununla sınırlı değil. Günde iki saatten fazla ekran başında vakit geçiren çocukların düşünce ve dil testlerinde daha düşük puanlar aldığı görüldü.
Okuyabilirsiniz: Origami Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Özellikle çocuklara verilen bilgi ve empoze edilen kavramların onların benliklerinde büyük yerler açtığı ve büyürken bu bilinçle büyümesi bizleri biraz korkutuyor. Ağlayan çocukların eline verilen telefonlar, tabletler aslında geleceklerinin istemeden kararmasına neden olabileceğimizi de bilmemiz gerekiyor. Tavsiyemiz aynı! akıllı cihazları üreten firmaların kurucularının yaptıkları gibi çocuklarınıza sınırlar getirerek sürekli kullanmalarını engelleyebilirsiniz.