İnsan Beyni Gibi Modellenen 130 Bin Nörona Sahip Çip!

İleride yapay zeka konusunda ne olacağı hakkında herkes tarafından farklı yorumlar getirilse de, görülen bir gerçek olarak insan beynine ulaşma amacıyla çok büyük çalışmalar yapılıyor. Google, IBM, Intel gibi firmalar yapay zeka için çiplerini kendileri tasarlayarak geliştiriyor. Ama içlerinden bir firma olan Intel farklı bir yoldan giderek, bilgisayarda kullanılan teknolojiden bağımsız olarak nöromorfik teknolojiyi kullanarak insan beyni gibi bir çip tasarımı yaptı. İsmini ise Loihi koydu.

Bu tasarıma göre çip, bilgisayar gibi mantık kapılarını kullanmaktansa insan gibi nöron ve sinaps yapılarını kullanıyor. 130 bin nörona sahip olan çip bir nevi yarı insan beyni gibi duruyor. Birimler arasındaki iletişimini de 130 milyon sinaps ile yapıyor. İnsan beyni de iletişim kurmak için elektriksel uyarıları kullanıyor. Hücreler bu uyarılma ile birbiri içinde iletişim halinde kalıyor. Tasarlanan bu çipte de aynı insan beyni gibi hareket ediyor. Böylelikle belirlenmiş görevler yerine sistem kendi kendine öğreniyor.

Önerilen Yazı » Unutuyorsanız Bunun Anlamı Beyniniz İyi Çalışıyor!

Intel tasarladıkları çip için bebeklik dönemi diyor. Yani doğum gerçekleşti ama sistemimiz daha bebek ve gelişerek büyüyecek diye açıklıyor. 130 bin nöron ve 130 milyon sinapsa sahip olan çipin güç gereksinimi de azaltılmış. Ayrıca asenkron nöromorfik çekirdek yapısına sahip. Bu çekirdek yapı için programlanabilen öğrenme motoru da kullanılmış. 14 nm işlemci boyutuna sahip olan çipin kişiselleştirilerek kullanılacağını ve seri üretime geçileceği de belirtildi.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir