475 Bin Euro’ya İthal Edilen Tramvay Çekicilerini 350 Bin TL’ye Ürettiler!
Tramvay Çekicileri
Mühendislerimiz, teknikerlerimiz ve birçok teknik insanımız yerli imkanlarla ürünler üretmeye devam ediyor. Onlardan birisi olan tramvay çekicilerini Türk mühendisler yerli imkanlarla üretti. Samsun Büyükşehir Belediyesi SAMULAŞ’ta bulunan tramvaylarda denen sistem başarıyla geçti. Makine mühendisleri Kemal Yusuf Tosun ve Kadir Öney tarafından üretilen EMA 150 çekicileri Türkiye’de üretilen ilk yerli tramvay çekicisi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu kapsam da Kemal Yusuf Tosun, “Bu aracın tek yerli üreticisi biziz, onun için gururluyuz” dedi. Ayrıca ürettikleri çekici için kullanılan parçalar, Türkiye’den alınarak yazılım da dahil olmak üzere Türk mühendisleri tarafından yapıldığını kaydettiler. 5 vitesli olan çekici kademeli olarak 30 kilometre hıza ulaşabiliyor. Elektrik kesintilerinde tramvayların bulundukları yerden çekilmesi, bakım ve onarımlarının yapılması için EMA 150 kullanılıyor.
Önerilen Yazı: Genç Girişimci Pelet Yakıt Üretim Sistemi
80 metreden kumanda ile kontrol edilebiliyor. Aracın çekme kapasitesi 150 ila 200 ton arasında olmakla birlikte 5 saatte şarj oluyor ve 60 gün kullanabiliyor. Tamamen işletme ihtiyaçlarına göre tasarlanan çekici için Avrupa’dan 475 bin Euro’ya alınıyordu. Burada ise üretim maliyeti 350 bin TL yani çok büyük bir farkı yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor.