Mimar Sinan Kimdir? Hayatı, Eserleri
Mimar Sinan Kimdir?
Mimar Sinan’a sormuşlar; “Şu küçük karıncaların yaptığı hareketleri neden düşünürsün Mimar Efendi. Ya doğan güneşin açısı neden bu kadar önemli.”
Belki anlaması o zaman zordu ama şuan büyük depremlere, büyük felaketlere rağmen ayakta duran koca eserlere bakınca, aslında her birinin bir amacı olduğunu anlıyoruz. Bazı farklı rivayetler olsa da 1489-1490 yılları arasında doğduğu tahmin edilen Mimar Sinan, Kayseri’nin Ağırnas köyünde dünyaya gelmiştir. Yüzyıllar boyunca isminin anılacağından habersiz bir şekilde 22 yaşındayken Acemi Oğlanlar Ocağı’na dahil olur. Ardından ise Yeniçeri Ocağı’na katılan Mimar Sinan, çeşitli bölgelere düzenlenen seferlere de katılmıştır. I.Süleyman, II. Selim ve III.Murat gibi önemli padişahların dönemlerinde baş mimar olarak anılacak olan Mimar Sinan, ilk olarak Bağdat seferi sırasında adını duyurmuştur.
Van Gölü kıyılarında var olan düşmanları tespit edebilmek için üç geminin yapımını tek başına sağlamıştır. Bu sayede “Haseki” unvanını alırken sonraki yıllarda ise çok daha popüler hale gelecek eserleriyle tanınacaktır. Her ne kadar ordu içinde farklı görevlerde hizmetlerde bulunsa da daha çok mimari teknikleri öğrenmiş ve kendisini bu alanda geliştirmiştir. 17 Temmuz 1588 tarihinde İstanbul’da vefat edene kadar çeşitli şehir ve bölgelerde yüzlerce eseriyle adını tarihe kazımıştır. Hali hazırda Süleymaniye Külliyesi içerisinde Haliç duvarının önünde beyaz taşlı türbesi bulunur.
Önerilen Yazı: Farabi Kimdir? Hayatı ve Eserleri Nelerdir?
Mimar Sinan Eserleri
Başta Edirne’de bulunan Selimiye Camii olmak üzere toplamda 81 cami kazandıran Mimar Sinan, 51 mescit ve 55 medreseyi de inşa etmiştir. 26 Darül-Kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 hastane, 5 su yolu ve 8 köprü inşa eden Mimar Sinan’ın farklı mimari tekniklere sahip olduğu da eserlerde görülmektedir. Bunların dışında yolcular için 20 tane kervansaray ve yeni alan bölgelerde daha çok olmak üzere 36 saray kazandırmıştır. 48 hamam ve 8 mahzen ile birlikte toplamda 375 eser inşa etmeyi başarmıştır.
Yapıtlarından bazıları Haseki Camii, Şehzadebaşı Camii, Sinan Paşa Camii, Yunus Bey Camii, Defterdar Süleyman Çelebi Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kılıç Ali Paşa Türbesi, Silivri Köprüsü, Drina Köprüsü, Sofu Mehmed Paşa Sarayı, Haseki Sultan Hamamı, Valide Sultan Hamamı, Kocamustafapaşa Hamamı olarak sıralanabilir. Dünya Kültür Mirası listesinde de var olan Selimiye Camii ise Edirne ve Osmanlı’nın en önemli yapıtları arasında sayılır.
Mimar Sinan Eserlerinin İncelikleri
Süleymaniye Camii için 27 metre çapındaki bir kubbeyi kullanması, Edirne’deki Selimiye Camii’nin ise 31,50 metre çapındaki kubbeyi taşıyabilmesi matematiğe olan yatkınlığını da gösteriyor. Sekizgen şeklindeki gövde üzerine oturan kuvveyle birlikte Selimiye Camii üç şerefeli minareli yapıya sahiptir. Ancak üç kişi aynı anda minarelerden çıkmaya başlasa dahi yapılan matematik hesabıyla birbirlerini görmesi mümkün olmamaktadır.
Mimar Sinan Etkisi
98 yaşında vefat eden Mimar Sinan’ın Moldovya seferi sırasında Prut Nehri üzerine 13 gün içinde kurmayı başardığı köprü sayesinde başmimarlığa yükseldiği bilinir. Kanuni Sultan Süleyman’ın takdirini kazanan Mimar Sinan’ın ortaya koyduğu en büyük şaheserlerinden bir tanesi de şüphesiz ki Süleymaniye Külliyesi’dir. İs odasının da bulunduğu ve bu sayede kandil yakma durumlarında herhangi bir problem hissedilmediği Süleymaniye Camisi özelinde ise Mimar Sinan etkisi görülebilir. Herhangi bir taşın hesapsız konulmadığı sonucu rahatlıkla çıkarılabilirken Mimar Sinan hem pragmatik hem de estetik açıdan en iyi mimarların başında gelir. Cami, hamam ve saraylarda akustik meselesini de çözmeyi başaran ünlü mimarın izolit kullandığı da son yapılan araştırmalarla ortaya çıkan bilgiler arasındadır. Uyguladığı teknikler sayesinde çeşitli depremlere karşın yine de İstanbul’daki yüzlerce eserinin dayanıklı bir şekilde var olması da Mimar Sinan etkisini ortaya koyuyor.
Önerilen Yazı: Nikola Tesla Kimdir? Hayatı, İcatları Nelerdir?