Elektrik Sigortası Nedir? Neden Atar? Ne İşe Yarar?
Elektrik Sigortası Nedir? Neden Atar?
Devre eksenli geçiş yapan akımın herhangi bir sebeple belirli bir sınırın üzerine çıkmasıyla birlikte akımı kesmesi için kullanılan devre elemanları bütününe elektrik sigortası denilmektedir. Devre elemanlarının üzerinden çok yüksek akımların geçmesi önlenirken ortaya çıkması tüm elektrik problemlerini de ortadan kaldırmaktadır. Bir çeşit güvenlik yapısı oluşturulmasını sağlayan elektrik sigortası akım seviyelerini belirlemektedir. Bir düzen içinde kalmasını da sağlamaktadır.
Devreye seri olarak bağlanılan sigorta her akım yoğunluğu halinde devreyi açarak tehlikeli durumların oluşmasını engellemektedir. Akım kesme işlemi söz konusu olurken otomatik sigorta ya da telli sigorta olarak tanımlanan iki farklı çeşidi var olmaktadır. Kullanım alanları ve kullanım tarzları bakımından farklılıkları bulunmaktadır.
Önerilen Yazı: Kaçak Akım Rölesi Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Elektrik Sigorta Ne İşe Yarar?
Sigorta kapasitesinin üzerinde bir elektrik akımı durumunda yoğunluğun fazla olma durumunu engellemektedir. Böyle bir durumda genellikle elektrik sigortası atmaktadır. Yani sistem kapatılmaktadır. Kısa devre durumunda da atma işlemi söz konusu olurken herhangi bir şekilde kaçak durumlarında da sigorta güvenlik yapısı harekete geçmektedir. Evlerde ya da ofislerde var olan alıcıların dış metal aksamları topraklamaya bağlı olmakla birlikte topraklama tesisi özelinde problem olmaması durumunda böyle bir işlem ihtimal dahilindedir. Kaçak durumlarında kişinin zarar görme durumundan dolayı sigorta güvenliği sağlayabilmektedir.
Erime sıcaklığı çok daha düşük olan tellerin kullanıldığı sigorta çeşidinde devreden yoğun akım geçmesi halinde tel erimesi gerçekleşmektedir. Böylelikle tel koparak elektrik geçişi kesilmektedir. Çok eski zamanlarda kullanıma sahip olan sigorta türünde tekrar elektrik sağlanması için telin değiştirilmesi gerekir. Diğer bir sigorta türü olan Manyetik sigortalarda ise yüksek akımlı durumlarda bobin mıknatıslanmaktadır. Metal bloğun kendine çekerek devre akımının kesilmesi mümkün olmaktadır.
Farklı iki metal yapısının genleşmesiyle koruma sağlayan bir başka sigorta düzeni ise metal çiftli sigortalar olarak tanımlanmaktadır. Elektrik akımının kesilmesi için devredeki kontağın açılması gerekmektedir. Bu durum sigorta metallerinin genleşmesi sonucunda oluşmaktadır. Çok daha az genleşen metale doğru bir eğilim durumu oluşarak işlem gerçekleştirilir.
Elektrik Sigortası Özelikleri
Her ne kadar çok sık kesilmesi ya da atması sorun olarak ifade edilse de elektrik sigortası özelikleriyle güvenlik sağlanmaktadır. Ev, ofis, hastane, okul ya da sanayi faaliyetlerinin gerçekleştiği tüm ortamlarda farklı kapasitelere sahip elektrik sigortaları kullanılmaktadır. Elektrik akımının kontrol edilmesi için gerekli olurken yüksek ya da alçak akımlı durumlarda işlevselliğiyle öne çıkmaktadır.
Önerilen Yazı: Parafudr Nedir? Nasıl Bağlanır? Çeşitleri Nelerdir?
Hayati risklere sahip olan elektrik akımının cihazlara yüksek gelmemesi için ayarlama yapan elektrik sigortası sayesinde akım kesme işlemleri çok daha otomatik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu sayede tüm elektrikli cihazların kullanımı sorunsuz olurken prizlerin tehlikeli hale gelmesi de önlenmektedir. Belirli amper standartlarının aşılması halinde sigorta türlerinde farklı olabilecek güvenlik devreleri olası tehditleri kısa sürede gidermektedir. Sigorta atması bu akımın devre dışı bırakıldığını belirtilirken güvenlik de sağlanmış olur.