Eğeleme Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Çok farklı çeşitleri var olan eğeleme işlemler hakkında bilgiler daha ziyade makine mühendisliği, metalürji malzeme mühendisliği gibi bölümlerde verilirken metal kullanımlarında gerekli olmaktadır. Metal ürünlerle bir parçanın şekil almasını sağlamak için yapılan yontma işlemine eğeleme denilmektedir. Farklı eğe çeşitleriyle yontma işlemlerinin değişkenlik durumları olurken kaba bir şekilde de işlenme söz konusu olabilmektedir. Çok daha ince bir eğenin seçimiyle yapılacak işlemler ise farklı olacaktır.

Eğeleme Ne İşe Yarar?

Sivri uçlu yassı eğe, küt uçlu yassı eğe, yarım yuvarlak eğe, kılıç eğe gibi çeşitler var olmakla birlikte kesitin yontulmasında fayda sağlamaktadır. Her boy ve diş yapısında olabilen yarım yuvarlak eğe en fazla kullanılandır. Bununla birlikte çift sıra dişli olan Hızar eğesi, tesviye atölyelerinde kullanılmaktadır. 10 ya da 12 parmak olabilen tek sıra dişli yassı eğeler ise torna işlemlerinde de daha iyi yüz elde edilebilmesinde tercih edilmektedir.

Önerilen Yazı » Plasebo Etkisi Nedir? Etki Mekanizmaları Nelerdir?

Ayrıca ince kesitlerde kullanılan bıçak eğnesi ise daha ziyade sırt bölümünün düz olmasının gerekmediği durumlarda da yararlı olmaktadır. İnce olan bir başka eğe çeşidi yarık eğe ise dar kanalların yan bölümlerinin işlenmesinde değerlendirilmektedir. Bunun dışında çentin ve yarıkların eğeleme işlemleri de yapılabilir. Kare ya da dikdörtgen deliklerin eğelenmesinde ise dört köşe eğe çeşidi çok daha iyi olmaktadır.

El Tesviyeciliği Nedir?

Farklı eğelerin kullanımıyla yapılan el tesviyeciliği hali hazırda devam edilegelen bir iş olurken metallerin talaş kaldırma yöntemleriyle işlenmesiyle başlanılmaktadır. Bu şekilde makine parçalarına dönüştürme tamamlanırken gerçekleştirilen bu işlemlerin genel adı tesviyecilik olarak tanımlanır. Karşılıklı çenelere sahip olan ve iş parçasının sıkıştırılmasıyla birlikte çıkmaması içinde sabitlenmesini sağlayan mengeneler kullanılmaktadır. Sabitlenme işlemlerinde şart olan mengene çeşitleri de yapılacak tesviyecilikte belirleyici olmaktadır.

Paralel ağızlı mengene çeşitleri var olduğu gibi ayaklı mengene, el mengene, boru mengene, makine mengene, kazancı mengene çeşitleri ilk akla gelenlerdir. İş parçasının eğeleme işleminden önce mengeneye bağlanmasıyla işlemler gerçekleştirilir. Sonrasında ise parçanın paralel bağlanmasıyla birlikte kontrolü yapılmalıdır. Mengene dişlerinde parçanın zarar görmemesi gerekli olduğu gibi aynı zamanda çok sabit olmalıdır. Hiçbir oynama durumu bulunmadığı da test edilmelidir.

Önerilen Yazı » Stetoskop Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Eğeleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Tesviyeci eğeleri kullanılarak yapılan işlemlerde öncelikli olarak çelik cetvel yardımıyla parça uzunluğu alınmaktadır. Sonrasında gönye kullanımıyla parçanın eğelemesinin diklik durumuna bakılmaktadır. Hassas ölçüler ise kumpasla yapılmaktadır. Tecrübeli kişilerce eğeleme işlemleri çok daha isabetli bir şekilde yapılmaktadır. Çünkü bilinmelidir ki el alışkanlığı son derece büyük önem taşır.

Eğeleme işleminin başlamasıyla birlikte ölçüm alımları da devam etmektedir. Kontrollü bir şekilde yapılmaması halinde ise işlem sırasında mutlaka bir yanlış ortaya çıkabilmektedir. Bunun ise geri dönüşü yoktur. Bundan dolayı eğeleme işlemleri sırasında devamlı olarak kontrolün elden bırakılmaması gerekir. Eğeleme işlemi bu şekilde gerçekleştirilmektedir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir