Jet Lag Nedir? Nasıl Geçer? Korunma Yolları Nelerdir?
Çok uzun mesafeler arasında yapılacak seyahatlerde meydana gelen jet lag, vücudun biyolojik saatiyle seyahat sonrasında varılan yerin saatinin uyuşmaması olarak tanımlanmaktadır. Bu durumdan dolayı vücudun sarsıntı yaşaması söz konusu olurken uyum sağlaması vücuda göre değişkenlik gösterebilir. Yorgunluk ile birlikte uykusuzluk, ishal, kabızlık sorunları ve dikkatsizlik belirtileri olarak ifade edilmektedir.
Özellikle gece-gündüz saatleri arasındaki değişimden dolayı meydana gelen jet lag durumlarında beynin tam olarak vücudu yönlendirebilmesi ortadan kalkmaktadır. Vücudun bulunan yere uyum sağlaması bazen birkaç saat bazen birkaç gün sürebilmektedir. Bu süre zarfında kişinin her konuda dikkatsiz olması ihtimal dahilindedir. Ayrıca Jet Lag sendromu olarak da belirtilen duygu durumuyla karşılaşılması halinde uyku bozukluklarına da rastlanılmaktadır.
Önerilen Yazı » Uçak Nasıl Uçar?
Daha ziyade batıdan doğuya gidişlerde meydana gelen jet lag, fizyolojik bozuklukların ortaya çıkması ve vücudun günlük ritminden uzaklaşmasına sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı mutlaka korunma yolları bilinmeli ve uçuş öncesinde bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Böylelikle çok yüksek etkili olarak jet lag sendromu yaşanmasının önüne geçilebilir.
Jet Lag Özellikleri
Yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar neticesinde gündüz uçuşlarda çok daha sık bir şekilde jet lag olunduğu ifade edilmektedir. Uzun rotaya sahip uçuşlarda vücudun sahip olduğu bilgilerin kaybolması söz konusu olurken saat algılama durumu da değişkenlik gösterir. Özellikle çok sık uçmak zorunda kalanlar için jet lag çok önemli bir sorun olurken beraberinde psikolojik rahatsızlıkları da getirebilmektedir. Çünkü devamlı yaşanılan jet lag sorunları 4-5 günlük zaman zarfı sonrasında tamamen atlatılmaktadır. Bu sürecin uzun olması da etki gücünün varlığını ortaya koymaktadır.
Jet Lag Korunma Yolları
Çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan jet lag problemlerinden kurtulmak için birçok farklı uygulama yapılabilir. Öncelikli olarak gidilecek yerin saatine göre yaşanmasına bir hafta öncesinde başlanılmalıdır. Böylelikle gidilecek yere alışma dönemi başlatılırken jet lag etkisi de ortadan kaldırılmaktadır. Vücudun zaman farkına karşı uyum sağlaması da mümkün hale getirilmelidir. Uçuşla birlikte doğuya gidilmesi durumunda uçuş öncesinde birkaç gün daha erken uyulmalıdır. Batıya hareket edilecekse daha geç uyulması vücudun alışması açısından önem taşır.
Önerilen Yazı » Uçaklar Pistte Nasıl Gidiyor? Nasıl Yön Değiştiriyor?
Uçuş gününde bol su içilmesi ve alkollü içeceklerden uzak kalınması da jet lag korunma yolları arasındadır. Ayrıca kafeinli içeceklerde tercih edilmemelidir. Vücudun su kaybı yaşamasıyla birlikte kuru kabin havası da jet lag başlangıcında önemli etkiyi barındırır. Bununla birlikte uçuşla birlikte saatler varılacak yere göre ayarlanmalıdır.
Böylelikle zihnin alışması kolaylaştırılmaktadır. Bununla birlikte uçuş sırasında tüm işlemler yerel saat eksenli yapılmalıdır. Gidilecek yerin saatine göre uyulması ve uyanık kalma durumları da jet lag olayının olmasını engellemektedir. Uçuş sonrasında ise otele gidip uyumak jet lag başlangıcıdır. Bundan dolayı mutlaka hareketli işlemlerin yapılması önerilir. Aydınlık havadan yararlanılması, hava alınması çok daha hızlı bir şekilde vücudun direnç göstermesini etkileyecektir.