Araştırmacılar Nanometre Boyutunda Transistör Üretti

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda (ABD) çalışan bir grup araştırmacı, dünyanın en küçük transistörünü üretmeyi başardı. Transistörün “vana” kısmının büyüklüğü sadece 1 nanometre (metrenin milyarda biri) büyüklükte.

Bu değer insan saçının kalınlığının elli binde biri kadar.

Dr. S. B. Desai ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Science’ta yayımlandı. Bir transistörün üç ucu vardır: kaynak, gider ve vana. Akım kaynaktan gidere doğru akar. Vana ise uygulanan voltaja göre açılıp kapanarak akışı kontrol eder.

Geçmişte transistör vanalarının büyüklüğünü beş nanometrenin altına düşürmenin imkânsız olduğu düşünülüyordu. Çünkü bu uzunluğun altında tünelleme olarak adlandırılan kuantum mekaniksel olgu görülmeye başlıyor. Böylece silikondan imal edilen vanalar elektronların kaynaktan gidere geçişini engelleyemiyor.

transistor

Araştırmacılar bu sorunu kendi imal ettikleri transistörlerde silikon yerine MoS2 kullanarak aştı. Henüz yeni transistörlerin milyarlarcası bir araya getirilerek çipler üretilmiş değil. Ancak elde edilen sonuçlar vana büyüklüğü beş nanometreden küçük transistörler üretilebileceğini göstermesi bakımından önemli.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir