Avans Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda arabalarla ilgili olan avans ayarını anlatacağız. Avans ayarı, yanma odasının içine yakıt-hava karışımı geldikten ve bu karışımı pistonun yukarı çıkıp sıkıştırmasından sonra bujinin çakma zamanının ayarlanmasına denmektedir. Yani pistonun üst ölü noktaya gelmeden bujinin daha öncesinde ateşlenmesi anlamına gelir. Fransızca Avance kökünden gelen Avans, Türkçe’de öncelik anlamına gelmektedir.

Motorun en yüksek verimle çalışabilmesi için iyi bir yanmaya ihtiyacı vardır. İyi bir yanma için de bujinin karışımı, istenilen zamanda tutuşturması gerekir. Karışımın ateşlenmesi için en uygun zaman motor devrine göre değişmektedir. Düşük devirlerde piston daha yavaş hareket ettiğinden karışımın yanması için nispeten daha uzun bir süre vardır. Avans ayarı doğrudan yakıtın yanışı ile alakalı olduğundan ekonomi, performans ve hararet bakımından çok önemli bir rol oynar.

Önerilen Yazı » Buji Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Ayar gereğinden fazla olursa vuruntu olacağından hem güç düşer, hem emme manifoldunda geri tepmeler olabilir hem de motor harareti yükselir. Bunlardan daha da önemlisi motorda ciddi yıpranmalar olur.  Ayar düşük olursa da motordan istenilen güç alınamaz. Ayar çok fazla rötarlı olursa da egzoz da patlama olur.  Motor devri arttıkça yanma için gerekli süre kısalacağından dolayı ateşleme avansı santrifüj mekanizmasıyla artırılır.

Genellikle rölanti devrinde ateşleme avansı 5-10 derece KMA civarındadır. Avans ayarı artırıldıkça rölanti devri yükselir. Ancak bu rölanti ayarı anlamına gelmez. Avans arttıkça yanma verimi arttığı için rölantide yükselme olur.  Kullanılan yakıtın oktan numarasına göre avans ayarlanır. Yanma hızı düşük yakıtlarda (oktanı yüksek) avans artırılır. Ayarlanan avansta motor bütün devirlerde ve yükte vuruntusuz çalışmalıdır.

Avans Ayarı Önemi Nedir?

Pistonun üst ölü noktayı geçtikten sonra bujinin çakmasına rötar adı verilir. Motordan en yüksek verimin alınabilmesi için gerekli olan şartlardan bir tanesi, yanma odasına sıkıştırılmış karışımın tamamının piston üst ölü noktada iken yanmasıdır. Bujinin çakması ile karışımın yanması belirli bir zaman alır.

Önerilen Yazı » Hibrit Araba Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Bu zamanı kazanmak için bujinin, motor devrine uygun olarak daha önceden çakması gerekir. Karışımın yanma hızı, benzin oranına, oktan sayısına, sıkıştırma oranına, silindir içindeki türbülansa bağlı olarak değişir. Bu nedenle bir motorun avans değerleri başka bir motorun avans değerlerinden değişik olur.

Avans Ayarı Nasıl Yapılır?

Başlangıç avans ayarı aşağıdaki gibi yapılır;

Motor çalışma sıcaklığına ulaşana kadar çalıştırılır. Platin ayarı ve rölanti devir ayarı yapılır. Distribütördeki vakum avans bağlantısı sökülür. Motorun hava almaması için sökülen bağlantının ucu bir bant ile kapatılır. Avans tabancasının mavi ucu birinci silindirin bujisine, kırmızı ucu akünün “+” , siyah ucu “-“ kutup başına bağlanır.

Krank kasnağı veya volan üzerindeki başlangıç avans işareti katalog değerine göre tespit edilir ve tebeşir veya beyaz boya ile işaretlenir. Motor rölanti devrinde çalıştırılır. Rölanti devrinin yüksek olmamasına özellikle dikkat edilir.

Avans tabancasının ışığı, avans işaretine tutulur. Avans tabancasının ışığı yandığı an, avans işaretleri, birbirini karşılamalıdır. Karşılamadığı takdirde, tespit cıvatası gevşetilerek distribütör gövdesi çevrilmek suretiyle avans işaretlerinin birbirini karşılaması sağlanır. Avans miktarını azaltmak için distribütör gövdesi mil dönüş yönüne, çoğaltmak için mil dönüş yönünün tersine yavaş yavaş döndürülür.

Tespit vidası sıkıldıktan sonra avans ayarı son kez kontrol edilir. Bu kontrol için motora aniden gaz verilerek devri yükseltilir ve rölanti devrine düşmesi beklenir. Motor rölanti devrine düştüğünde avans tabancası ile avans işaretlerinin karşılaşıp karşılaşmadığına bakılır, işaretler birbirini karşılıyor ise avans ayarı normal demektir. Distribütör vakum avans borusu yerine takılır. Ayrıca sitemizde dolaşarak çeşitli alanlarda yazdığımız teknik yazılarımızı, projelerimizi ve güncel teknoloji haberlerini okuyabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir