Hidrostatik (Basınç) Nedir?

Hidrostatik; statik, hareketsiz ya da durgun durumda bulunan sıvıları inceleyerek, bu sıvıların üzerinde oluşan ivmelerden doğan basınç ve kuvvetleri açıklayan bilim dalıdır. Yani basitçe aklınızda, durgun sıvıların denge koşullarını inceler olarak kalabilir.

Hareket etmeyen sıvılarda, iç kuvvet ve sürtünme yoktur. Yalnızca basınç kuvvetlerinin etkisi söz konusudur. Bir kap içinde bulunan sıvı kütlesinin, yükseklik, yoğunluk ve yer çekimine bağlı olarak, kabın tabanına yapmış olduğu basınçtır.

Kabın şekli önemli değildir. Basıncı tanımlayacak olursak; herhangi bir nesne veya madde üzerine uygulanan kuvvetin, etki ettiği alana bölünmesiyle elde edilen değerdir. Bu tanıma göre, bir yükü ne kadar geniş bir alana yayarsak, basınç o kadar azalır.

P1=P2=P3=P4=P5

Önerilen Yazı: Arşimet (Archimedes) Kimdir? Buluşları Nelerdir?

Yukarıdaki şekilde beş ayrı kabın farklı biçimlerde ve genişliklerde olmasına rağmen, sıvı yüksekliklerinin aynı olduğu görülüyor. Sıvıların aynı yükseklikte olması, tabana yaptıkları basınçların eşit olduğunu belirtir. Burada basınç ile kuvvetin birbirine karıştırılmaması gerekir. Her bir kabın tabana yaptığı basınç aynı olmasına rağmen, taban genişliği en fazla olan kap en çok kuvveti verir

Önerilen Yazı: Hidrolik Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Yüksekliğe bağlı olarak sıvının tabana yapmış olduğu basıncı hesaplamak için aşağıdaki formül kullanılır.

P = h . d . g

P: Sıvının kabın tabanına yaptığı basınç,

h: Sıvı yüksekliği, (m)

 d: Sıvı yoğunluğu,

(kg/m3)

g: Yerçekimi ivmesi, (m/sn2)

Hidrolikte basınç birimi olarak Pascal, Bar, kg/cm2 en çok kullanılan basınç birimleridir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir