Işık Işınları İle Açık Havada Üç Kilometre Uzaklığa Bilgi Aktarımı

Işık Işınları İle Açık Havada Üç Kilometre Uzaklığa Bilgi Aktarımı

Viyana’da bulunan Kuantum Optik ve Kuantum Bilgi Enstitüsü, ilginç bir çalışmaya imza attı. Enstitüde çalışan bir grup bilim adamı bükülen ışık ışınları kullanarak açık havada 3 kilometre uzaklığa bilgi aktarmayı başardı. Deneyler sırasında 532 nanometre dalga boyunda ışık üreten lazerler kullanılmış ve bilgiyi kodlamak için 16 ayrı orbital açısal momentum değerinden yararlanılmış.

Araştırmacılar, yeni yöntemi kullanarak Wolfgang Amadeus Mozart’ın, Ludwig Boltzmann’ın ve Erwin Schrödinger’in siyah-beyaz resimlerini ortalama %1,7 hata oranıyla Viyana semalarında 3 kilometre uzağa aktarabilmiş. Geliştirilen yeni teknolojinin özellikle kuantum kriptografide yararlı olacağı düşünülüyor. Bilginin çok çeşitli orbital açısal momentum değerleri kullanarak kodlanması sayesinde şifreli metinlerin yetkisiz insanlar tarafından çözülmesi çok daha zorlaştırılabilir.

Geçmişte fiber optik kabloların içinde yol alan bükülen ışık ışınları kullanılarak laboratuvar ortamında başarılı bir biçimde bilgi aktarılabilmişti. Ancak fiber optik kablolar her durum için uygun değildir. Örneğin iletişim uyduları üzerinden bilgi aktarırken bükülen ışık ışınları kullanabilmek için ışınların çevresel etkenlerden etkilenmeden açık havada yol alabilmesi gerekir. Viyana Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı son çalışmalar, bu bakımdan büyük önem taşıyor.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir