Yeni Mezunlar İçin İşe Girmenin 10 Yolu

Bu yazımızda Aselsan, Tübitak ve Amerika Silikon Vadisi’nde çalışan arkadaşlarımıza sorarak ve bu tarzda yazılanları okuyarak sizler için 10 öneriyi sıralamaya çalıştık. Türkiye’de her yıl milyonlarca kişi, üniversiteden yeni mezun oluyor. İstatistiklere göre yeni mezunların ilk 3 ayda işe girme oranı baya düşük. Kimimiz ne yapacağımızı bilmiyor, kimimiz rekabetten dolayı eleniyor. Ne yapmalıyım diye düşünen arkadaşlarımız için işe girmenin 10 yolunu yazmaya çalıştık.

1-  Aselsan’da çalışan bir arkadaşımızın taktiği iş aramaya mezun olmadan yani 3. ve 4. sınıfta okurken başlayın. Biraz farklı bir tarz ama işe yaradığını görüyoruz. Üniversite’de okurken stajyer veya yarı-zamanlı olarak çalışmak için başvurular yapın.

2- Staj yaptınız. Siz şirketi, şirkette sizi tanıyor. Eğer severek, isteyerek stajı yaptıysanız ilk başvuracağınız yerler bu şirketler olmalı. Bu hep gözden kaçar ama Kanada’da gözlemlediğim öğrenciler böyle yapıyorlar ve mezun olduktan sonra direk işine başlıyor.

3- Kariyer sitelerinden oluşturduğunuzu standart CV’ler elbette güzeldir ama şöyle düşünün çoğu kişi sizin gibi yapacak ve öyle iş yerlerine atacak ama siz farklı bir tasarımla hazırlarsanız bu dikkat çekecek ve CV’inizin daha iyi okunmasını sağlayacaktır.

4- Ücretsiz olarak çok sayıda konferans, etkinlik, iş kariyer toplantıları oluyor. Bunlara katılarak, orada network denilen kavramı yani yeni iş adamlarıyla tanışabilirsiniz. Öğrenciliğinizi kullanın çoğu şey size ücretsiz ve kimse sizden büyük şeyler beklemeyecek.

5- İlginç bir yöntem. Şirketin kariyer sitesi üzerinden iş başvurusu yaptınız. Sonucu beklerken, siteye girin ve orada şirketin İK, ilgi alanınıza ait bölümleri açıp kişilere bakın. Onları sosyal medya hesaplarını inceleyin ve onlara kibar bir dille mesajlar atın.

6- Sizi iş için mülakata çağıran şirketlerin mülakatına mutlaka gidin. Pozisyon veya ülke, şehir gibi seçimleri hemen yapmayın. Konuştukça zaten birbirinize alışacaksınız ve daha rahat bir şekilde istedikleriniz olacak. İnsan biyolojik bir varlık, dış etkene göre çok değişir bunu unutmayın.

7- Şirkete gittiniz ve size bir ücret sorulurdu. Soruya soruyla karşılık verin. Yani şirketin önereceği ücret paketini duymak istediğinizi belirtin. Sonra kafanızda hemen şimşekler çaktırın ve ona göre ilerleyin. Şu ücret olsun, şu ücretin altını istemiyorum cümlesini söylemeyin.

8- Hayatta ne iseniz, ona göre oynayın. Yani mülakatta rol yapmayın. Çok belli olduğu istatistiklerde yazıyor. İstekli olun, işe girmek istediğinizi karşı taraf anlasın bu çok daha önemlidir. Sahip olmadığınız özellikleri söylemeyin, çünkü konuştukça belli edersiniz.

9- Kapanmış, zamanı geçmiş ilanlara eğer yeni gördüyseniz hemen CVnizi gönderin. Tabi önceden gördüğünüz halde, zamanı bile bile geçirmeyin. Biz insanlar, zaman konusunda çok kötüyüz bu sebeple pozisyonlar kapanmış olsa da, o tarih birkaç gün daha ötelenecektir. Bunu unutmayın.

10- Sizin yakışıklı veya güzel olduğunuzu söylediklerinde mutlu olursunuz. Kim mutlu olmaz ki. Bu sebeple şirketleri de böyle düşünün. Yani şirkete gitmeden önce şirketin yaptığı çalışmaları, başarıları araştırın. Konuşma sırasında bunları araya sıkıştırın. Bu hem mutlu edecektir hem de şirkete ilgi göstermeniz, size karşı bakışı pozitife çevirecektir.

TeknolojiProjeleri.com olarak hazırladığımız yazımız umarız yararlı olur. Her şey gönlünüzce olsun

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir